úterý 18. března 2014

Tarte au masacarpone / Koláč s náplní z mascarpone





 Petit Larousse pâtissier je v podstatě moje nejoblíbenější francouzská kuchařská kniha na pečení. Kniha obsahuje vyzkoušené recepty a pokud dodržíte správně recepturu vždycky vám to vyjde skvělý dezert. 
Kniha je přehledná a recepty doplněny krásnými fotografiemi. Recept na koláč s náplní z mascarpone je z této kuchařské knihy. Příprava koláče je velmi snadná a výsledek překvapivě dobrý. 
Nejlépe koláč chutná druhý den, když se náplň rozleží. 



       





Doba přípravy : 20 minut


Odležení těsta : 30 minut

Doba pečení :
přibližně 40 minut na 180 C


Ingredience na 1 koláčovou formu:





Na těsto (pâte brisée):

100 g másla pokojové teploty
150 g hladké mouky                          
1 špetka soli
5 polévkových lžic studené vody     (přibližně závisí na typu mouky)        
2 polévkové lžíce moučkového cukru

hrubou mouku na vysypání formy
+ kousek másla na vymazání formy


                    Na náplň:

                 kůra z 1/2 citronu
                 150 g moučkového cukru
                   50 g mletých mandlí
                 4 celá vejce
                 250 g mascarpone
                 1 sáček vanilkového cukru
Pracovní postup:
1) Formu na koláč vymažte kouskem měkkého másla a vysypte hrubou moukou.

2) Připravte si těsto : na pracovní plochu nakrájejte máslo na kousky, přidejte mouku, špetku soli, cukr.

Všechny ingredience smíchejte rukama a pomalu přidávejte vodu. Vytvořte těsto, které není ani suché ani příliš měkké. Vláčné dobře zpracované těsto zformujte do koule a uložte na 30 minut do chladničky.

3) Po uplynutí odpočinkové doby rozehřejte troubu na 180 C.

4) Připravte náplň: do mísy ve které budete šlehat a vložte do ní: kůru z citronu, vejce, cukr, vanilkový cukr, mleté mandle a mascarpone. Dobře promíchejte šlehací metlou.

5) Těstem vyložte připravenou formu, přitiskněte těsto k okrajům a dno lehce propíchejte vidličkou.

6) Připravenou náplň nalijte na těsto. Vložte formu do trouby a pečte asi 40 minut.

7) Hotový koláč má pevnou náplň a zlatavé okraje. Těsto by se nemělo lepit na špejli. 
    Povrch koláče můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

















.