neděle 23. března 2014

Kladdkaka / Švédský čokoládový koláč

Slovo kladd - znamená ve švédštině mazlavý nebo patlavý a skutečně takový je čokoládový švédský koláč. Základní recept jsme vylepšily o sušené švestky předem namočené v amarettu. Koláč tím získal nový rozměr a velmi zajímavou chuť. Příprava je velmi jednoduchá a mezi přísadami není ani prášek do pečiva ani jedlá soda.

Příprava: 15 minut       
Doba pečení: 20 minut

Ingredience na 1 koláčovou formu menší velikosti nejlépe o průměru kolem 20 cm :


100 g másla + kousek na vymazání formy
200 -250 g cukru krupice  (můžete i smíchat tmavý třtinový s bílým v poměru půl na půl )
2 velká vejce 
150 g hladké mouky
3 polévkové lžíce kakaa (vyzkoušely jsme nepražené BIO kakao od LIFEFOOD) a je skvělé
1 lžička vanilkového cukru 
6-8 sušených švestek vypeckovaných pokrájených na drobno
amaretto (stačí opravdu malé množství)
cukr moučka na posypání
trochu hrubé mouky na vysypání formy




Pracovní postup:

1) Dobře vymažte máslem koláčovou formu a vysypte hrubou moukou.

2) Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo a nechte zchladnout. Jen tak aby jste v něm udrželi prst a aby opět nezačalo tuhnout. K máslu do hrnce přidejte  cukr a celá vejce. Vše  dobře promíchejte. Přidejte mouku, kakao, vanilkový cukr a znovu zamíchejte. Vznikne hutné těsto, které ničím neředíme.
Nyní pokud chcete, přidejte předem namočené švestky i s amarettem. Předehřejte troubu na 175 C.

3) Hotové těsto rozetřete do připravené formy a uhlaďte. Vložte do trouby a pečete asi 20 minut. 
Koláč by měl být upečený na okrajích a uprostřed měkký. Pokud ho přepečete bude tvrdý a suchý. 

Upečený koláč nechte úplně vychladnout, posypte ho moučkovým cukrem a servírujte se šlehačkou nebo zmrzlinou.