Kladdkaka / Švédský čokoládový koláč
Slovo kladd - znamená ve švédštině mazlavý nebo patlavý a skutečně takový je čokoládový švédský koláč. Základní recept jsme vylepšily o sušené švestky předem namočené v amarettu. Koláč tím získal nový rozměr a velmi zajímavou chuť. Příprava je velmi jednoduchá a mezi přísadami není ani prášek do pečiva ani jedlá soda.
Příprava: 15 minut
Doba pečení: 20 minut
Ingredience na 1 koláčovou formu menší velikosti nejlépe o průměru kolem 20 cm :
100 g másla + kousek na vymazání formy
200 -250 g cukru krupice (můžete i smíchat tmavý třtinový s bílým v poměru půl na půl )
2 velká vejce
150 g hladké mouky
3 polévkové lžíce kakaa (vyzkoušely jsme nepražené BIO kakao od LIFEFOOD) a je skvělé
1 lžička vanilkového cukru
6-8 sušených švestek vypeckovaných pokrájených na drobno
amaretto (stačí opravdu malé množství)
cukr moučka na posypání
trochu hrubé mouky na vysypání formy
Pracovní postup:
1) Dobře vymažte máslem koláčovou formu a vysypte hrubou moukou.
2) Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo a nechte zchladnout. Jen tak aby jste v něm udrželi prst a aby opět nezačalo tuhnout. K máslu do hrnce přidejte cukr a celá vejce. Vše dobře promíchejte. Přidejte mouku, kakao, vanilkový cukr a znovu zamíchejte. Vznikne hutné těsto, které ničím neředíte.
Nyní pokud chcete, přidejte předem namočené švestky i s amarettem. Předehřejte troubu na 175 C.
3) Hotové těsto rozetřete do připravené formy a uhlaďte. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
Koláč by měl být upečený na okrajích a uprostřed měkký. Pokud ho přepečete bude tvrdý a suchý.
Upečený koláč nechte úplně vychladnout, posypte ho moučkovým cukrem a servírujte se šlehačkou nebo zmrzlinou.
Komentáře
Okomentovat