úterý 11. března 2014

Italské malfatti s ricottou a špenátem

Jemné ricottové noky se špenátem a rajčatovou omáčkou nejen, že se krásně vyjímají na talíři ale chutnají skvěle. Vyzkoušejte je jako večeři nebo lehký oběd během pracovního týdne. Jejich chuť Vás bude ještě dlouho pronásledovat v dobrém slova smyslu. Malfatti jsou typickým jídlem italské Lombardie.

Doba přípravy 30 minut 
Doba chlazení 1-2 hodiny

Ingredience na zhruba 15 středních noků:        

(asi 5 kusů na porci )

1 polévková lžíce másla
1/2 malé cibule pokrájené na jemno
100 g baby špenátu opraného a okapaného
sůl, čerstvý mletý pepř, muškátový oříšek
1 lžíce smetany ke šlehání
250 g okapané ricotty
50 g strouhaného parmazánu
1 vejce a 1 žloutek
asi 50 g hrubé mouky a trochu na podsypání  

Na omáčku :

2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku pokrájené na drobno
špetka skořice (nemusí být)
1 lžička hnědého třtinové cukru
2 x konzervovaná rajčata (po 400 g drcenná)
sůl, pepř
bazalka

strouhaný parmazán na podávání

Pracovní postup:

1) Na rozpáleném oleji opečte lehce cibuli a přidejte lista špenátu.
    Poduste asi 4 minuty až lsty zavadnou a přidejte sůl, pepř a nastrouhaný  muškátový oříšek.
    Přidejte lžíci smetany a prohřejte.
    Špenát dejte do cedníku okapat ! Pod cedník dejte mísu a zachyťte šťávu.
    Nechte trochu vychadnout a potom špenát pokrájejte nožem na drobno.

2) Připravte si větší mísu a začněte s přípravou těsta. Smíchejte ricottu, parmazán, vejce a žloutek.
    Přidejte šťávu ze špenátu a pokrájený špenát. Těsto osolte a přisypávejte mouku.
    Těsto by mělo být pevné ale ne tuhé.

3) Připravte si plech na pečení a posypte ho po celé ploše hrubou moukou.
    Pomocí dvou polévkových lžic námáčených v horké vodě tvarujte noky.
    Klaďte je na plech a na závěr je poprašte opět hrubou moukou.
    Vložte plech s noky do chladničky na 1-2 hodiny.

4) Mezitím si připravte omáčku: ve stredně velkém kastrolu rozehřejte olej a malou chvilku na
    něm  opékejte česnek. Zalijte rajčaty, osolte, opepřete, přidejte skořici a cukr.
    Vařte 20 minut do zhoustnutí. Na závěr přidejte rozmělněné lístky bazalky a už nevařte.

5) Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Jakmile voda bublá opatrně do ní vkládejte noky.
    Až vyplavou vařte je asi 3 minuty. Noky by neměly být kašovité.
    Vylovte je z vody drátěnou naběračkou. Nechte je okapat a podávejte s omáčkou a parmazánem.