pátek 21. března 2014

Čočkový salát s rajčaty

Salátů není nikdy dost a tak je dnešním receptem  čočkový salát.
Velmi jednoduchý, chutný a sytý. Můžete ho jíst jako lehkou večeři nebo jako přílohu k masu.

Příprava zabere asi 15 minut .

Ingredience pro 2-3 osoby :

1 středně velkou červenou cibuli nakrájenou na tenká kolečka
2 polévkové lžíce červeného vinného octa
sůl, pepř
1 hrst hladkolisté petržele nasekané na jemno
4 větší rajčata nebo větvičku sherry rajčátek pokrájených na drobno
2 kávové lžičky kapary v soli
250 g konzervované zelené nebo hnědé čočky
2 polévkové lžíce olivového oleje

Pracovní postup:

1) Pokrájenou cibuli na plátky dejte do misky a zalijte vinným octem,   osolte a opepřete nechte odležet (cibule zatím trochu zkřehne).

2) V jiné misce smíchejte petrželku, rajčata, kapary. Propláchněte čočku a nechte ji okapat.
    Přidejte čočku k rajčatům….. Přidejte cibuli i s octem a zakápněte olivovým olejem.
    Vše zlehka promíchejte.

K hotovému salátu jsme přidali opečená na kousky pokrájená kachní prsíčka a byla to skvělá kombinace. Salát skvěle chutná vychlazený. Samozřejmě, že si tento salát můžete připravit i z předem uvařené čočky, kterou po vychladnutí použijete stejně jako tu konzervovanou. V našem receptu je použita čočka Bonduelle vapeur (upravena na páře) pro rychlou přípravu salátu. Vyzkoušeli jsme i další obměny tohoto salátu např. s krůtími prsíčky a také s chorizem na sucho opečeným na pánvi. Všechny tyto varianty chutnají skvěle.







……varianta s krůtím masem
…s kachními prsíčky

………varianta s chorizem