pondělí 24. března 2014

Fiadones / korsické sýrové koláčky

Základem tohoto korsického dezertu, který se peče snad ve všech korsických rodinách je vyhlášený nepasterovaný sýr Brocciu. U nás ho můžete nahradit  ricottou. Korsičané přidávají do fiadones lžičku grappy. Nejdřive si je ale zkuste upéct podle základního receptu.




Příprava: 15 minut
Doba pečení: 15 minut

Ingredience na 5 menších zapékacích  mističek (ramekinek) :

3 celá vejce
1 vanilkový lusk
90 g cukru krupice 
120 g ricotty
1 bio citron (nastrouhaná kůra)
máslo na vymazání formiček






Pracovní postup :

1) Vejce rozklepneme do mísy ve které budeme šlehat ručním šlehačem nebo robotem. Přidáme semínka vyškrábaná z vanilkového lusku a cukr. Šleháme tak dlouho dokud směs nenabude na objemu. Přidáme sýr a citronovou kůru. 

2) Rozehřejeme troubu na 220 stupňů. Připravenou hmotu nalijeme do máslem vymazaných zapékacích mističek. Neplníme úplně, necháme místo pod okrajem, fiadones při pečení mírně zvětší svůj objem. Mističky vložíme do trouby a pečeme 15 minut. 

3) Upečené koláčky poznáte podle toho, že do středu těsta zapíchnete špičku nože a pokud je po vytažení čistá, jsou koláčky hotové.

4) Koláčky podávejte ještě teplé. 







TIP: Při vymazávání mističek táhněte prsty s máslem po stěnách směrem nahoru.
        Těsto tak při pečení  lépe vyběhne.