Chačapuri (khachapuri)
Tato vynikající gruzínská specialita nás úplně dostala na kolena. Stojí za tu námahu a čekání na kynuté těsto. Máme mnoho nápadů na její obměny a zůstane navždy v našem pestrém jídelníčku. Na nic nečekejte a upečte si skvělé, syté, sýrové placky. Jezte je teplé jako svačinu nebo k zeleninové polévce jako příkrm. Náplň v tomto receptu je čistě naše kombinace, kterou jsme chtěly vyzkoušet.
Je jen na Vás jaké sýry použijete jen by to měl být vždy sýr, který se dobře rozpouští.
(celkové množství sýrů 350 - 400 g)
Příprava : 20 minut
Kynutí : 1 hodinu
Pečení : 10 minut
Ingredience na 2 větší placky:
Pracovní postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a droždí.
- Doprostřed udělejte důlek, do kterého nalijete mléko. Do mléka shrňte trochu mouky z okrajů a lehkým mícháním vytvořte řídkou kašičku.
- Dejte na pár minut do tepla a až se na kašičce udělají bublinky, můžete pokračovat.
- Přidejte vejce a máslo a vypracujte si hladké těsto tak, že směs vyklopíte na pomoučněný vál a začnete hnětat těsto .
- Pevné, vláčné těsto dejte kynout asi na 1 hodinu do tepla.
- Než těsto vykyne, smíchejte v jiné míse sýry a přidejte malé kousky másla.
- Vezměte 1/2 těsta a vyválejte silnější placku. Doprostřed dejte 1/2 směsi sýrů.
- Přitáhněte kraje a vytvořte takový “balíček”, který prsty dobře zamačkejte, aby zanikly všechny mezery. Předehřejte troubu na 230 C.
- Poprašte moukou, přeneste na plech s pečícím papírem a opatrně balíček rukama “umačkávejte”, až vytvoříte kulatou placku, vysokou asi 1 cm. Všude by měla být stejně tlustá. Můžete si pomoc válečkem.
- Potřete žloutkem s mlékem a dejte do trouby. Pečte asi 5-10 minut. Nepečte však moc dlouho, ať se chačapuri nevysuší. Vyndejte, když zezlátne.
- Po vyndání z trouby potřete kostičkou másla a přiklopte na chvíli poklicí, aby těsto prostoupilo sýrovou náplní. Hotové chačapuri neodolatelně voní, droždím a sýrem.
- Přejeme Vám dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat