Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Rýžový nákyp od babičky

  

   

Moje letní prázdniny začínali každý rok pobytem u babičky. Už cestou k ní jsem přemýšlela co budeme spolu vařit, které recepty přeložíme z časopisu Burda a co si ušijeme a o čem je nutné si popovídat. Babička věděla čím potěší mé chuťové buňky a už ve dveřích stála a v rukou držela spodní díl od remosky ve kterém byl právě dopečený rýžový nákyp. Milovala jsem ho a miluji jej dodnes. Vím, že tenhle pokrm má mnoho odpůrců, vlastně neznám ve svém okolí nikoho kdo rýžový nákyp připravuje a pak ho dokonce sní. Ale tenhle recept sem patří a patřit  bude.  Babička už  s námi není ale recept zůstal a vzpomínky navždy zůstanou 💋.


Jestli máte rádi rýži na sladko vyzkoušejte právě nákyp a dejte do něj ovoce podle Vašich chutí.  
Je skvělý s kompotovanými švestkami i meruňkami. Také mu můžete udělat sněhovou čepici.  
Tu jsem vynechala a bílky vložila do rýžové náplně. Zapečený sníh do druhého dne většinou zvodnatí a já mám v plánu jíst tuhle dobrotu aspoň 3 dny.
Protože nemám pekáček střední velikosti upekla jsem nákyp ve větší formě na koláč (průměr 30 cm) a kupodivu náplň se do něj vešla přesně do poslední kapky. Babiččin nákyp není suchý ale vláčný jako peřinka, při jeho přípravě  pochopíte proč tomu tak je.



Doba přípravy : 20 minut
Doba pečení:     55 minut

Ingredience pro 4 hladové osoby : 

300g kulatozrnné rýže (povede se ale i z rýže Arborio)
1 litr vody
1 litr mléka plnotučného 
3 špetky soli
70 g másla
5 celých vajec
2 x 50 g cukru moučka
pokud zvolíte švestky bude se hodit mletá skořice 1/2 lžičky
1 velký kompot švestkový nebo meruňkový  




Pracovní postup:

Kompotované ovoce slijte od šťávy přes cedník. Šťávu si uchovejte. 
Rýži propláchněte vodou a nechte okapat na cedníku. Dejte vařit 1 litr vody se špetkou soli, do vařící vody  vsypte okapanou rýži a vařte 5 minut.  Po uplynutí času rýži zceďte na cedníku. V jiném kastrolu ohřejte 1 litr mléka se špetkou soli  a přidejte do něj rýži a vařte 10-15 minut až rýže změkne. Můžete vařit pod pokličkou ale mléko má tendenci utíkat z hrnce, vařte tedy na mírné teplotě. 
Občas promíchejte. 
Do hotové  rýže vmíchejte  3/4 másla a nechte zcela vychladnout  -v zimě třeba na okně :-).
Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Zloutky ušlehejte s 50g cukru do husté pěny a pokud použijete švestky, nyní přidejte i mletou skořici.
Bílky s třetí špetkou soli ušlehejte na polotuhý sníh. Potom přidejte zbylých 50g cukru a došlehejte do velmi tuhého sněhu.
Troubu rozehřejte na 170 C.
Do vychladlé rýže vmíchejte našlehané žloutky a následně i sníh z bílků. Pokud chcete dát nákypu sněhovou čepici rozdělte bílky na dvě části. První v míchejte do rýže a druhou ozdobte na závěr před pečením povrch nákypu.
Pokud se bojíte připečení můžete formu s nákypem péct ve vodní lázni. Ale myslím, že se Vám nic nepřipeče.
Vymažte si formu zbylým máslem a nalijte do ní 1/2 rýžové směsi. Povrch poklaďte ovocem a zalijte ho druhou polovinou rýžové směsi. Uhlaďte povrch a vložte do trouby.  Pečte do zlatova cca 50 minut.
Po upečení ponechte nákyp ve formě než částečně vychladne.
Jíst ho můžete teplý, studený a politý šťávou z kompotu. Výborný je i druhý den pokud Vám tedy zbyde.
Přeji Vám Dobrou chuť a napište mi jaký pokrm máte spojený Vy se svou babičkou. 🌞


































Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky