Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Rebarborový koláč s jahodami a tvarohem


Jaro je skutečně tady, na pultech obchodů  se objevila naše milovaná  rebarbora. Báječná, kyselá a úžasná. Kdy jindy péct koláče z rebarbory, když ne teď. Vyzkoušejte trochu jiný recept na koláč než znáte. Není ani kynutý ani s drobenkou ….....je křehký a jahody  mu dodávají nový chuťový rozměr.

Doba přípravy : 25 minut
Doba chlazení : 30 minut
Doba pečení : 30 - 40 minut 
Ingredience na 1 koláčovou formu:

Na náplň:
                      
                       5 - 6 kusů rebarbory omyté a oloupané
                       250 g jahod omyté a očištěné + třtinový cukr na prosypání 
                       mletá skořice
                      2-3 lžíce třtinového cukru
                      3 celá vejce
                      70 g medu
                      250 g  tvarohu
                      1 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
                      vanilka semínka z lusku
Na těsto :
200 g hladké mouky
100 g másla pokojové teploty + kousek másla na vymazání formy
100 g cukru moučka
1 celé vejce
špetka soli

Pracovní postup :
1)  Na kuchyňském vále spojte mouku, kousky másla, cukr, sůl  a vejce. Zpracujte na hladké, měkké těsto. Zabalte těsto do folie a uložte ho lednice alespoň na 30 minut.
2)  Po uplynutí doby si předehřejte si troubu na 180°C. Očištěnou rebarboru a jahody pokrájejte na kousky, vložte do mísy a proslaďte několika lžícemi třtinového cukru a trochou mleté skořice. Promíchejte a odložte stranou. 
3)  V druhé míse smíchejte metličkou vejce, cukr, tvaroh, med, škrob a semínka z vanilky. Vyšlehejte do hladkého krému.
4)  Vymažte si koláčovou formu. Na lehce pomoučněném vále  vyválejte   těsto na velký stejně silný kruh, tak aby vám po přemístění do formy pokrývalo dno i stěny. Přečnívající kraje těsta seřízněte nožem. 
5)  Rebarboru s jahodami rozložte na těsto, rovnoměrně rozprostřete a zalijte vaječno - tvarohovou  náplní. Dejte do předehřáté trouby a pečte dokud  povrch nezpevní a nezačne zlátnout. Přibližně 30-40 minut.

6)  Upečený koláč by měl být pevný, měl by mít zlatavé okraje  a náplň by se neměla lepit na špejli. Koláč podávejte vychladlý ozdobený lístky meduňky.





Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky