Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Gâteau aux carottes / Francouzský mrkvový koláč



 
Je snadný a je lehký jako pírko. Můžete ho různě vylepšovat skořicí, citronovou nebo pomerančovou šťávou, sušenými brusinkami a na závěr ho můžete ozdobit cukrovou polevou. Tento koláč je známý od doby druhé světové války kdy byl nedostatek cukru a ten se nahrazoval právě mrkví. O několik let později byl tento koláč dokonce považován za "zdravou výživu " bez ohledu na množství použitého másla nebo oleje. Existuje mnoho osvědčených receptů na mrkvový koláč, já mám oblíbené dva, ten první  je opravdu velmi hutný a druhý je tato francouzská odlehčená varianta podle kuchařské knihy Petit Larousse Pâtissier. Nejlepší chuť koláči dodá čerstvá, mladá a sladká karotka. 

Příprava: 15 minut
Doba pečení : 40 minut

Ingredience:
na 1 menší koláčovou formu nebo na formu na chlebíček

250 g očištěné a nahrubo nastrouhané mrkve
2 celá vejce
100 g moučkového cukru
50 g hladké mouky
1 sáček prášku do pečiva (zkuste třeba z drogerie DM značka Alnatura - neobsahuje fosfáty)
  potřebujete maximálně 11gramů
60 g mletých lískových oříšků
70 g mletých mandlí
25 ml rostlinného oleje
1 špetka soli
kousek másla a strouhanku nebo kokos na vymazání a vysypání formy

Pracovní postup:
1) Předehřejte troubu na 180 C. 
    Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou nebo kokosem.
2) Vejce s cukrem ušlehejte ve větší misce ručním elektrickým mixérem do hladkého krému.
3) V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, oříšky a mandle.
    Po malých dávkách tuto směs přidávejte do vaječné směsi. A pomocí dřevěné vařečky spojte v těsto.    
    Přilijte olej, přidejte špetku soli a všechnu nastrouhanou mrkev. Dobře promíchejte.
4) Připravené těsto rozetřete do formy a pečte asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí.
    Po upečení nechte koláč pár minut zchladnout ve formě a potom ho vyklopte.


Zdobení nechám na Vás, ten náš je tentokrát jarně velikonoční !




Mrkvový koláč může vypadat i takhle….tenhle byl upečen pro zahájení nového obchodu s BIO potravinami v Kladně !
Varianta s krémem z mascarpone, posypaný mletými oříšky.

Také ho můžete upéct ve formě na koláč bez středu a potřít ho mascarpone a posypat pistáciemi

Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky