sobota 19. dubna 2014

Zapečené brambory ve stylu quiche lorraine

Tenhle recept jsem objevila ve starším čísle časopisu Apetit a zůstal u nás doma stálicí. Lepší zapečené brambory už být nemohou. Je v nich úplně všechno co  máme rádi. Můžete je podávat jako přílohu nebo  jako samostatný pokrm třeba k večeři se salátem.

Příprava : 15 minut
Pečení  :    30 minut

Budete potřebovat koláčovou formu !


Ingredience zhruba pro 3-4 osoby :

700 g kvalitních brambor 
olivový olej stačí trochu

2 šalotky nakrájené na tenká kolečka
200 g slaniny nebo pancetty nakrajené na drobno
4 velká vejce
300 ml mléka
170 ml smetany ke šlehání
sůl, čerstvý mletý pepř
100 g sýr gruyere strouhaný
kousek másla na vymazání formy


Pracovní postup :

1) Brambory oloupejte, pokrájejte na plátky a uvařte téměř doměkka ve vroucí osolené vodě.  
    Trvá to asi 10-12 minut.

2) Předehřejte si troubu na 160 C. A vymažte si máslem koláčovou formu.

3) Na pánvi rozehřejte trošku oleje a osmahněte šalotky se slaninou.  Nechte na cedníku okapat přebytečný tuk. V míse prošlehejte vejce, mléko a smetanu. Směs osolte a opepřete.

4) Do kolačové formy rozložte uvařené brambory. Posypte je opečenou slaninou se šalotkou a zalijte vaječnou směsí. Na závěr posypte sýrem. Pečte do zlatova 25 - 30 minut. Vaječná směs ztuhne a vypadá skoro jako quiche lorraine.