Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Clafoutis / Francouzský dezert




Clafoutis je rustikální francouzský pečený dezert. Nejtradičněji se peče s černými třešněmi, ale existuje mnoho variací které zahrnují další druhy ovoce. Já osobně ho mám nejradši s meruňkami. Těsto připomíná pudink nebo palačinkové těsto. Tento koláč je specialitou regionu Limousin, kde se tradičně peče z místních třešní nebo kyselých višní. Vynikající chuť si koláč získá když použité višně naložíte na dvě hodiny do třešnovice a cukru. Někdy se třešně přidávají vypeckované jindy celé i s peckou. Tenhle dezert si zamilujete a začnete ho různě vylepšovat a měnit ovoce. Zajímavou chuť si získá přidáním mandlové mouky a trošky mandlové esence. My jsme ho tentokrát upekli se směsí lesního ovoce a opět to byl vyjímečný chuťový zážitek. 

Příprava : 20  minut
Pečení : 35 - 45 minut        





Ingredience na 1 koláčovou formu:

Náplň:

500 g třešní ( v našem receptu je 500 g ovoce lesní směs)
1 polévková lžíce krupicového cukru + trochu na vysypání formy
1 lžíce třešňové pálenky
1 lžíce rozpuštěného másla na vymazání

Těsto:

100 g hladké mouky
špetka soli
1 celé střední vejce
3 žloutky
90 g krupicového cukru
trošku vanilkového cukru nebo vanilkového extraktu
1 lžička strouhané citronové kůry
70 g másla rozpuštěného
160 ml mléka
160 ml smetany ke šlehání 
moučkový cukr na poprášení                                           



Pracovní postup:

1) Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou s nechte macerovat asi 1-2 hodiny. My jsme na lesní ovoce pálenku nepoužili a jen jsme ovoce promíchali s cukrem.  Troubu předehřejte na 180 C. Koláčovou formu vymažte máslem  a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.

2) Do hluboké mísy dejte mouku, špetku soli, vejce a žloutky. Dále přidejte cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka a pak pomalu zašlehejte mléko, dále zašlehejte smetanu a nakonec rozpuštěné máslo. 

3) Rozložte ovoce na dno formy a zalijte těstem. Pečte 30 - 40 minut. Troubu při pečení neotvírejte. Hotový koláč je pevný a zlatavý na povrchu. Podávejte teplý ale chutný je i vychlazený. Hotový pocukrujte moučkovým cukrem. 




















Komentáře

  1. I v Provence se připravuje ale klasicky pouze s třešněmi. A zásadně s peckou! Prý dodá clafoutis lepší chuť :-)
    Varianta lesní plody a mandlová moučka mě zaujala. Vyzkouším!
    Anýzovka

    OdpovědětVymazat
  2. Budu se těšit na zprávu jak se povedl ! Děkuji za komentář a hezký den. M,

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky