Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Křehký koláč s tvarohem a broskvemi

 



Přesně takový koláč pekla moje babička. Domácí křehké těsto a hutná tvarohová náplň, doplněná ovocem je moje láska od dětství. Koláč je skvělý hlavně druhý den, kdy se těsto perfektně rozleží a všechny chutě se vzájemně propojí. Upečte si ho i vy, třeba k nedělnímu kafíčku. Broskve můžete zaměnit za meruňky nebo jahody. A v létě vyměňte kompotované ovoce za čerstvé a zralé dle vašeho výběru.



Doba přípravy včetně chlazení: cca kolem 1 hodiny
Doba pečení: 50 minut

Bude se hodit: 
kuchyňský vál, váleček na těsto, mašlovačka, síto na prosátí mouky, kuchyňská váha, ostrý nožík, malá miska, potravinářská folie, kuchyňský robot se šlehací metlou, cukrářská stěrka

Ingredience na 1 koláčovou formu: 

Těsto: 
300 g hladké mouky 
150 g krupicového cukru
    5 g prášku do pečiva
1 špetka soli
Nastrouhaná kůra z 1 citronu 
150 g vychlazeného másla + kousek na vymazání formy
1 celé vejce velikosti L
trošku hrubé mouky na vysypání formy

Náplň:
500 g tučného tvarohu ve vaničce
150 g moučkového cukru
1 lžička bramborového škrobu
3 žloutky

Na dokončení:
1 žloutek prošlehaný vidličkou
kompotované broskve 350g
hrst mandlových lupínků
moučkový cukr na posypání 

Pracovní postup:

1) Formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a odložte zatím stranou.
Na pracovní plochu přesejte mouku, uprostřed udělejte důlek. Do něj nasypte cukr, prášek do pečiva, sůl, citronovou kůru a na kostičky pokrájené máslo. Prsty rychle spojte všechny ingredience do drobivé hmoty. Jedno celé vejce důkladně prošlehejte vidličkou v malé misce a přilijte ho k drobence. Ručně vypracujte nelepivé pevné těsto. Zformujte ho do koule zabalte do potravinářské folie a uložte do lednice na jednu hodinu.

2) Nyní se vrhněte na přípravu náplně. Kompotované ovoce slijte od šťávy a nechte okapat na cedníku. Broskve překrájejte nožíkem na čtvrtky. Do mísy ve které budete připravovat náplň dejte tvaroh a cukr. Šlehejte do hladkého krému, ničím neřeďte. Jen ochutnejte zda je tvaroh dostatečně sladký. Osobně cukr ubírám, protože těsto je sladké dost. Přidejte lžičku škrobu a žloutky a vše důkladně promíchejte. Náplň odložte do lednice.

3) Těsto vyjměte z lednice a vtlačujte ho do formy zároveň vytvarujte okraje. Dno těsta zlehka propíchejte vidličkou. Případné přesahy těsta odkrojte nožíkem. Troubu rozehřejte na 180 C.
Nyní na těsto nalijte vychlazený tvarohový krém a uhlaďte ho stěrkou. Do krému naskládejte připravené ovoce. Okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem a povrch krému s ovocem bohatě posypte mandlovými lupínky. Koláč vložte do trouby a pečte cca 50 minut dozlatova. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Těsto je velmi křehké čím chladnější koláč bude, tím lépe se vám bude krájet.

Před podáváním koláč posypte prosátým moučkovým cukrem. 















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky