Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Mazanec



Mazanec to je sladký kynutý bochánek, který se tradičně peče na velikonoční Boží hod. Dozlatova upečený, voňavý, sypaný mandlemi. V každé rodině připravují mazanec podle svého receptu.  Základem je správně vykynuté těsto. Nikam nespěchejte a nechte těsto skutečně dlouho kynout. 


Doba přípravy: 10 minut

Kynutí : 20 minut - kvásek, 60 minut první kynutí, 90 minut druhé kynutí

Doba pečení : 45 minut

Bude se hodit: 

kuchyňský robot s hnětacím hákem, struhadlo na citronovou kůru, kuchyňská váha, odměrka, potravinová folie, pečící papír


Ingredience na jeden velký mazanec:

350 g hladké mouky prosáté

150 ml plnotučného mléka

85 g vlažného másla

70 g cukru krupici

20 g čerstvého droždí (nebo 7 g droždí instantního)

3 žloutky

1 sáček vanilkového cukru

kůra z 1/2 citronu nastrouhaná 

špetka soli

1 vejce na potření

hrst rozinek nebo sušených brusinek

Trošku rumu na namočení rozinek či brusinek

50 g mandle plátky na ozdobu i do těsta


Pracovní postup:

Ohřejte mléko tak aby bylo vlažné nesmí být horké. Do mísy kuchyňského robota dejte prosátou hladkou  mouku, krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte vařečkou a vytvořte důlek. Přilijte 1/2 připraveného mléka a rozdrobte droždí. Rozmíchejte a zapracujte s částí mouky tak aby vzniklo řídké těstíčko. Zakryjte mísu potravinovou folií a nechte vzejít kvásek 15 - 20 minut. Kvásek zvětší svůj objem a vytvoří se na něm bubliny. Namočte rozinky či brusinky do rumu.

Rozpusťte máslo a nastrouhejte citronovou kůru. Odkryjte folii a přidejte zbylé mléko, žloutky, rozpuštěné máslo zchladlé. Nasaďte hnětací hák a při vysokých otáčkách hnětejte v  robotu cca 7 minut. Přidejte rozinky i kapkou rumu a část mandlí cca 30 g a ještě chvíli prohnětejte.

Těsto by mělo být hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy. Vyjměte hák, povrch těsta lehce posypte moukou a nechte opět zakryté folii 60 minut kynout.

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a vytvořte z něj bochánek. Pečící plech zakryjte pečícím papírem. Do středu plechu uložte bochánek a zakryjte ho větší mísou než je velikost bochánku. A je tu poslední kynutí které trvá zhruba 90 minut. Mazanec by měl zdvojnásobit objem. 

Předehřejte troubu na 160 C. Vykynutý mazance potřete rozšlehaným vejcem. Nyní podle Vašeho zvyku můžete mazanec nahoře nastříhnout či naříznout do křížku nebo jeho povrch ponechat hladký. Křížek na bochníku symbolizuje boží dar. Zasypte mazanec mandlemi, vložte do trouby a pečte 45 minut. Otestujte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Pokud je mazanec tmavý ale uvnitř nedopečený. Zakryjte ho alobalem a dopřejte mu ještě pár minut pečení. Mazanec před podáváním nechte zcela vychladnout.



  









Pozn.: inspirace ze stránek pana Cuketky





Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky