Indické máslové kuře/ Indian Butter Chicken
Podobně jako Chicken Tikken Massala je Butter Chicken velmi oblíbeným pokrmem v každé indické restauraci po celém světě. Aromatické kousky kuřete v neuvěřitelně krémové a lesklé omáčce je jedním z nejlepších jídel, které moc ráda vařím. Vůně přidaného koření Vás přenesou do jiného světa. V indických restauracích přidávají fakt velkou nálož másla. Pokrm je sice velmi, velmi lesklý ale co si budem lhát do kapsy...je to kalorická nálož po které je jednomu těžko. Másla tedy dávám tak akorát. Vyzkoušejte a při dalším vaření si jeho množství upravte dle Vaší chuti. Místo másla můžete použít máslo Ghí nebo kombinaci půl másla a půl oleje. Pokud budete podávat tohle jídlo dětem, upravte množství chilli. Jednoduše řečeno, vy máte kontrolu nad tím jaký bude výsledek. Můžete použít vykostěná kuřecí stehna nebo kuřecí prsa bez kůže. Receptů na Butter Chicken je samozřejmě mnohem víc. Nám doma chutná tento. Podávám ho s rýží nebo s chlebem Naan.
Doba přípravy: 25 minut
Doba marinování : 30 minut
Doba vaření a pečení celkem : 40-50 minut
Bude se hodit: struhadlo na zázvor, lis na česnek, potravinářská folie, jemné sítko, ponorný tyčový mixer
Ingredience:
1 kg kuřecích stehenních řízků bez kosti
Marináda:
100g tučného řeckého jogurtu
1 polévková lžíce oleje slunečnicového
2 čajové lžičky mletého římského kmínu
1 čajová lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička mletého chilli
1/2 čajové lžičky koření Garam Masala
1 stroužek česneku prolisovaný
Na omáčku :
600g čerstvých rajčat
1 ks drcená rajčata konzervovaná
Zázvor asi 2 cm kousek - nastrouhaný najemno
3 stroužky česneku - nasekané na hrubo
4 kardamomové tobolky- zlehka rozdrcené
5 ks hřebíčku
1 bobkový list
1 čajová lžička mletého chilli
80 g másla na kostičky
1 polévková lžíce krupicového cukru
1 čajová lžička soli
na dochucení mletý pepř
Příloha : rýže Basmati nebo chleba Naan
Na ozdobení :
čerstvý koriandr 🌱
Pracovní postup:
Z kuřecích stehenních řízků stáhněte kůži. Překrájejte je na půl nebo na menší kousky.
Ze všech uvedených surovin si připravte marinádu. Promíchejte a vložte do marinády kuřecí maso. Misku přetáhněte potravinářskou folií a uložte do lednice na 30 minut.
Jakmile čas uplyne, vyjměte misku z lednice a veškerý její obsah přendejte do menšího pekáčku. Troubu rozehřejte na 220 C. Pečte 15 minut. V půlce pečení maso otočte.
Příprava omáčky :
Čerstvá rajčata omyjte a pokrájejte je na středně velké kousky. Do hlubšího hrnce nalijte 200 ml vody, přidejte rajčata, nastrouhaný zázvor, nasekaný česnek, rozdrcené tobolky kardamomu, 5 ks hřebíčku a bobkový list. Vše duste 10 minut. Nyní vyjměte pomocí jemného sítka bobkový list, kardamom a hřebíčky. Jakmile se rajčata rozpadnou přidejte celou konzervu rajčat drcených nechte znovu podusit 10 minut. Nyní omáčku romixujte ponorným mixerem. Přidejte chilli koření, cukr, sůl, pepř. Omáčku duste do zhoustnutí. Pokud se Vám tekutina odpařuje příliš rychle, přilijte trošku vody. Kuře z pekáčku s veškerou šťávou přidejte do omáčky. Zamíchejte, ochutnejte, případně dochuťte. Ještě chvilku poduste aby se propojili všechny chutě stačí cca 5 minut. Postupně vmíchejte kostičky másla. Promíchejte a duste znovu 5 minut. Jakmile je kuřecí maso měkké a omáčka lesklá - máte hotovo.
Dobrou chuť !
Komentáře
Okomentovat