Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Tom kha kai Soup/ Polévka



Rychlá, jednoduchá, svěží polévka s kokosovým mlékem je lehká a plná rozmanitých chutí. Je sladká, slaná i nakyslá. Správná Tom kha by měl obsahovat galangal což je druh aromatického kořene podobného zázvoru. Pokud galangal nemáte použijte právě zázvor. Kuře můžete nahradit hovězím či vepřovým masem, krevetami nebo rybou. Název polévky můžete nalézt také pokaždé jiný. Může to být Tom kha kai ale i Tom kha gai. Pokud máte rádi ostřejší verze přidejte o jednu papričku navíc. Tato polévka Vám plnohodnotně nahradí oběd a je i skvělou večeří. 


Doba přípravy: 15 minut 

Doba vaření : 45 minut

Bude se hodit : odměrka, lis na česnek

Ingredience na 2-3 velké porce :

2 kuřecí stehna 

1 polévková lžíce nahrubo nasekaného galangalu (nebo zázvoru)

1 malá chilli paprička

2 stroužky česneku 

6 limetové listy

3 stonky citronové trávy 

400 ml kokosového mléka 

2 limetky

svazek koriandru

1 rajče

1,5 L vody

hrst asijských hub nebo žampionů

palmový nebo třtinový cukr

rybí omáčka k dochucení 


Pracovní postup:

Připravte si houby, očistěte je a pokrájejte na plátky a odložte zatím stranou. Rajče omyjte a pokrájejte na kousky a odložte stranou.Omytý a okapaný koriandr nasekejte nahrubo a odložit  stranou.

Kuřecí stehna ponechte vcelku, jen je opláchněte proudem vody a vložte ho hrnce s cca 1,5L vody. 

Oloupejte galangal nebo zázvor a nasekejte ho nahrubo, citronovou trávu naklepejte paličkou na maso nebo tupou stranou nože a nejmi ji nasekejte. Vše přidejte ke kuřecím stehnům. Přidejte ještě čtyři  limetkové listy a přiveďte k varu. Vařte zhruba 30 minut, dokud není maso měkké  a pak vývar přeceďte. Scezený vývar znovu zahřejte v hrnci vlijte do něj kokosové mléko, krátce povařte. nyní začněte dochucovat. Je to taková alchymie je třeba dojít k vyváženosti jednotlivých chutí. Dochucujte střídavě vždy jen polévkovou lžíci : rybí omáčky, limetové šťávy, cukru. Měli by jste cítit : slanost, kyselost, sladkost. Pokud některá z chutí chybí přidejte opět trošku ingredience která chybějící chuť doplní. Pomocí lisu na česnek prolisujte česnek a chilli papričku zabavenou semen prolisujte také lisem. Je to jednoduchý způsob jak vytvořit pastu z chilli papričky a česneku. Přidejte pastu do polévky. Nakonec vmíchejte houby a rajče a ještě krátce povařte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte rybí omáčkou, cukrem nebo limetkou.

Vařené maso oberte od kůže a kostí. Polévku rozdělte do misek či hlubokých talířů a vložte do ní kousky obraného masa, zasypte bohatě nasekaným koriandrem, zbylými limetovými listy a kousky čerstvé limetky.




Náš Tip: 

Polévka Tom kha kai má světlou barvu po kokosovém mléce, pokud chcete polévku pestřejší přidejte stejně jako já trošku kurkumy hned ve chvíli kdy přiléváte kokosové mléko. Záleží na Vás jak si ji připravíte. Pro její sytější verzi přidejte předem uvařené nudle dle Vaší volby. Ozdobit můžete i na proužky krájenou jarní cibulkou.










Inspirace z knihy : Nejbarevnější kuchařka Kamily Rundusové

Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky