Tom kha kai Soup/ Polévka
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření : 45 minut
Bude se hodit : odměrka, lis na česnek
Ingredience na 2-3 velké porce :
2 kuřecí stehna
1 polévková lžíce nahrubo nasekaného galangalu (nebo zázvoru)
1 malá chilli paprička
2 stroužky česneku
6 limetové listy
3 stonky citronové trávy
400 ml kokosového mléka
2 limetky
svazek koriandru
1 rajče
1,5 L vody
hrst asijských hub nebo žampionů
palmový nebo třtinový cukr
rybí omáčka k dochucení
Pracovní postup:
Připravte si houby, očistěte je a pokrájejte na plátky a odložte zatím stranou. Rajče omyjte a pokrájejte na kousky a odložte stranou.Omytý a okapaný koriandr nasekejte nahrubo a odložit stranou.
Kuřecí stehna ponechte vcelku, jen je opláchněte proudem vody a vložte ho hrnce s cca 1,5L vody.
Oloupejte galangal nebo zázvor a nasekejte ho nahrubo, citronovou trávu naklepejte paličkou na maso nebo tupou stranou nože a nejmi ji nasekejte. Vše přidejte ke kuřecím stehnům. Přidejte ještě čtyři limetkové listy a přiveďte k varu. Vařte zhruba 30 minut, dokud není maso měkké a pak vývar přeceďte. Scezený vývar znovu zahřejte v hrnci vlijte do něj kokosové mléko, krátce povařte. nyní začněte dochucovat. Je to taková alchymie je třeba dojít k vyváženosti jednotlivých chutí. Dochucujte střídavě vždy jen polévkovou lžíci : rybí omáčky, limetové šťávy, cukru. Měli by jste cítit : slanost, kyselost, sladkost. Pokud některá z chutí chybí přidejte opět trošku ingredience která chybějící chuť doplní. Pomocí lisu na česnek prolisujte česnek a chilli papričku zabavenou semen prolisujte také lisem. Je to jednoduchý způsob jak vytvořit pastu z chilli papričky a česneku. Přidejte pastu do polévky. Nakonec vmíchejte houby a rajče a ještě krátce povařte. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte rybí omáčkou, cukrem nebo limetkou.
Vařené maso oberte od kůže a kostí. Polévku rozdělte do misek či hlubokých talířů a vložte do ní kousky obraného masa, zasypte bohatě nasekaným koriandrem, zbylými limetovými listy a kousky čerstvé limetky.
Náš Tip:
Polévka Tom kha kai má světlou barvu po kokosovém mléce, pokud chcete polévku pestřejší přidejte stejně jako já trošku kurkumy hned ve chvíli kdy přiléváte kokosové mléko. Záleží na Vás jak si ji připravíte. Pro její sytější verzi přidejte předem uvařené nudle dle Vaší volby. Ozdobit můžete i na proužky krájenou jarní cibulkou.
Inspirace z knihy : Nejbarevnější kuchařka Kamily Rundusové
Komentáře
Okomentovat