Jarní slaný koláč se slaninou, houbami a chřestem
Doba přípravy : cca 20 minut
Doba pečení : cca 45 minut
Ingredience na 1 koláčovou formu kulatou :
Bude se hodit :
mašlovačka, metlička na šlehání, kuchyňské prkénko, ostrý nůž, pařák na chřest, škrabka na chřest, cedník
1 balení listového těsta (nejlépe rozváleného)
1 kousek másla na vymazání formy
trošku hrubé mouky na vysypání formy
100 g slaniny krájené na tenké plátky
1 jarní cibulku
200 g žampionů
5 - 6 stonků mladého zeleného chřestu
100 ml smetany ke šlehání
kousek másla nebo 2 lžíce olivového oleje na osmahnutí žampionů
1 celé vejce + 1 žloutek na potření
1 stroužek česneku prolisovaný
bylinky : nejlépe tymián čerstvý i sušený
sůl, čerstvý mletý pepř, muškátový oříšek (nemusí být)
Pracovní postup aneb jde se na to :
Kulatou formu na koláč vymažte máslem a vysypte ji hrubou moukou.
Rozváleným listovým těstem vyložte připravenou formu na koláč. Upravte okraje těsta a zadní stranou vidličky jej přimáčkněte k okraji formy. Těsto by mělo být tenké. Nyní formu uložte do lednice. Cibulku a žampiony očistěte. Žampiony pokrájejte na středně silné plátky a odložte stranou. Cibulku nakrájejte najemno i s kouskem zelené natě. V malém kastrůlku rozehřejte máslo nebo olivový olej a krátce na něm opečte žampiony, ke konci na minutu přihoďte cibulku. Vypněte hořák a sceďte houby s cibulkou od oleje. Do menší misky nalijte smetanu, přidejte celé vejce a prolisovaný stroužek česneku. Vše promíchejte metličkou. Lehce osolte, opepřete a znovu promíchejte. Můžete přidat trošku nastrouhaného muškátového oříšku a odložte stranou.
Nyní si připravte chřest. Nožíkem odřízněte z chřestu tuhé konce a pokud je to potřeba zlehka ho škrabkou zbavte slupky. Nahřejte vodu v hrnci a vložte do něj pařáček. Vařte chřest na páře 4-5 minut. Vypněte hořák, chřest vyjměte a vložte ho do ledové vody. Je to proto aby se uvnitř chřestu zastavil var. Tím zachováte krásnou zelenou barvu této křehké zeleniny a chřest si zachová svou krásně zelenou barvu. Po chvilce chřest vyjměte z vody a nechte ho okapat na cedníku.
Rozehřejte troubou na 190 - 200 C.
Z lednice vyjměte formu s vychlazeným těstem. Na dno těsta nalijte smetanu rozmíchanou s vejcem a česnekem. Rozlijte ji po celém dně. Nyní začněte skládat připravené suroviny. Plátky slaniny skládejte do řádků. Ponechte mezi řádky menší mezery a do nich skládejte žampiony. Chřest naskládejte kolem dokola ke krajům formy. Cibulku poházejte kam vás napadne. Celý koláč zakryjte bylinkami. Na závěr potřete těsto rozšlehaným žloutkem. Koláč vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 35 - 45 minut dozlatova. Náplň pečením zpevní.
Po upečení nechte koláč lehce zchladnout a můžete ho servírovat třeba se zeleninovým salátem.
Koláč je skvělý vlažný i studený.
Dobrou chuť.
Náš TIP:
Pokud budete chtít tento koláč péct v zimě kdy nelze koupit čerstvý chřest můžete ho nahradit spařenou růžičkovou kapustou rozebranou na lístky.
Komentáře
Okomentovat