Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Jarní slaný koláč se slaninou, houbami a chřestem


Listové těsto umí zázraky, moc ráda využívám již hotové, francouzské listové těsto, které prodává Delmart. Těsto je rozválené do kulatého tvaru a zabalené v pečícím papíře. Je připravené ihned k použití. Tak si jedno kupte a vyzkoušejte rychlý koláč který zmizí ze stolu dřív než stihnete zamrkat. 



Doba přípravy : cca 20 minut 

Doba pečení : cca 45 minut 

Ingredience na 1 koláčovou formu kulatou :


Bude se hodit : 

mašlovačka, metlička na šlehání, kuchyňské prkénko, ostrý nůž, pařák na chřest, škrabka na chřest, cedník 


1 balení listového těsta (nejlépe rozváleného)

1  kousek másla na vymazání formy

trošku hrubé mouky na vysypání formy

100 g slaniny krájené na tenké plátky 

1 jarní cibulku

200 g žampionů 

5 - 6 stonků mladého zeleného chřestu 

100 ml smetany ke šlehání 

kousek másla nebo 2 lžíce olivového oleje na osmahnutí žampionů

1 celé vejce + 1 žloutek na potření 

1 stroužek česneku prolisovaný

bylinky : nejlépe tymián čerstvý i sušený 

sůl, čerstvý mletý pepř, muškátový oříšek (nemusí být)


Pracovní postup aneb jde se na to :

Kulatou formu na koláč vymažte máslem a vysypte ji hrubou moukou. 

Rozváleným listovým těstem vyložte připravenou formu na koláč. Upravte okraje těsta a zadní stranou vidličky jej přimáčkněte k okraji formy. Těsto by mělo být tenké. Nyní formu uložte do lednice. Cibulku a žampiony očistěte. Žampiony pokrájejte na středně silné plátky a odložte stranou. Cibulku nakrájejte najemno i s kouskem zelené natě. V malém kastrůlku rozehřejte máslo nebo olivový olej a krátce na něm opečte žampiony, ke konci na minutu přihoďte cibulku. Vypněte hořák a sceďte houby s cibulkou od oleje. Do menší misky nalijte smetanu, přidejte celé vejce a prolisovaný stroužek česneku. Vše promíchejte metličkou. Lehce osolte, opepřete a znovu promíchejte. Můžete přidat trošku nastrouhaného muškátového oříšku a odložte stranou.

Nyní si připravte chřest. Nožíkem odřízněte z chřestu tuhé konce a pokud je to potřeba zlehka ho škrabkou zbavte slupky. Nahřejte vodu v hrnci a vložte do něj pařáček. Vařte chřest na páře 4-5 minut. Vypněte hořák, chřest vyjměte a vložte ho do ledové vody. Je to proto aby se uvnitř chřestu zastavil var. Tím zachováte krásnou zelenou barvu této křehké zeleniny a chřest si zachová svou krásně zelenou barvu. Po chvilce chřest vyjměte z vody a nechte ho okapat na cedníku.

Rozehřejte troubou na 190 - 200 C.

Z lednice vyjměte formu s vychlazeným těstem. Na dno těsta nalijte smetanu rozmíchanou s vejcem a česnekem. Rozlijte ji po celém dně. Nyní začněte skládat připravené suroviny. Plátky slaniny skládejte do řádků. Ponechte mezi řádky menší mezery a do nich skládejte žampiony. Chřest naskládejte kolem dokola ke krajům formy. Cibulku poházejte kam vás napadne. Celý koláč zakryjte bylinkami. Na závěr potřete těsto rozšlehaným žloutkem. Koláč vložte do rozehřáté trouby a pečte cca 35 - 45 minut dozlatova. Náplň pečením zpevní. 

Po upečení nechte koláč lehce zchladnout a můžete ho servírovat třeba se zeleninovým salátem.

Koláč je skvělý vlažný i studený.

Dobrou chuť.

Náš TIP: 

Pokud budete chtít tento koláč péct v zimě kdy nelze koupit čerstvý chřest můžete ho nahradit spařenou růžičkovou kapustou rozebranou na lístky.











Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky