Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Bramborové šišky s mákem


Asi nemá smysl se o bramborových šiškách příliš rozepisovat. Je to retro jídlo, vzpomínka na  moji babičku a letní prázdniny. S přípravou se moc nenadřete ale úspěch je vždy zaručen. Pro milovníky máku je to největší odměna. Plovoucí šišky v rozpuštěném másle, zasypané mákem a moučkovým cukrem je prostě lahoda. Recept na ně, sem rozhodně patří a bude trvale v rubrice Retro recepty. Uvařit je můžete jako sladké hlavní jídlo nebo dezert. Moje babička držela tzv. sladké pátky. V pátek se nevařilo maso a k obědu bylo sladké jídlo. Bramborové šišky patřily do častého pátečního repertoáru. Jestli mohu poradit tak doporučuji brambory na těsto uvařit den předem, Uvařte je ve slupce a tak aby zůstaly pevné, oloupejte je a až vychladnou uložte je do lednice do uzavíratelné krabičky. Určitě vybírejte brambory varného typu B. Konec řečí vrhněte se na přípravu.

Doba přípravy: 

Brambory ve slupce uvařte den předem trvá to cca 15 minut

Příprava těsta: 15 minut

Doba vaření : 7 minut

Bude se hodit : struhadlo s menšími oky


Ingredience na cca 25 kusů šišek:

600 g uvařených brambor typu B

1 celé velké vejce

špetka soli + sůl na vaření vody na šišky

250g - 300g hrubé mouky


K podávání : 

mletý mák

moučkový cukr

rozpuštěné máslo


Pracovní postup :

Brambory uvařte ve slupce den předem, tak aby zůstali pevné. Trvá to cca 15 minut.  Oloupejte je a uložte je do lednice do uzavíratelné krabičky. Druhý den je nastrouhejte najemno do hluboké misky. Přidejte celé vejce, špetku soli a hrubou mouku. Všechny suroviny zpracujte na hladké nelepivé těsto. Pokud se těsto nespojuje přidejte ještě trochu mouky. Z těsta vytvořte váleček velký jako bramborový knedlík. Příborovým nožem odkrajujte plátky široké asi jako když krájíte šišku knedlíku. Plátek překrojte na polovinu. Dlaněmi vytvořte nejdříve kuličku a z kuličky šišku. Já dělám šišky dlouhé asi jako můj ukazováček :-). Snažte se nepoužívat více mouku. Ruce udržujte suché. Šišky odkládejte stranou a dejte vařit velký hrnec s vodou a špetkou soli. Jakmile máte šišky hotové a voda se vaří, vložte co nejrychleji všechny šišky do vroucí vody. Vařte 7 minut. Vypněte hořák. Uvařené šišky vyjměte děrovanou naběračkou z vody do misky. Šišky jsou pevné, uvnitř uvařené, nemají brousek a jejich povrch se nelepí. Rozdělte šišky na porce a podávejte je posypané moučkovým cukrem, mletým mákem a přelijte je rozpuštěným máslem.






Naše Tipy: 



1) Na pánvi osmažte strouhanku se špetkou soli a promíchejte s hotovými šiškami.

2) Hotové šišky můžete podávat také s povidly a mákem.

3) Protože těsto není sladké můžete šišky podávat jako přílohu třeba k vepřové pečeni se špenátem.









Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky