Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Velikonoční mandlové Jidáše



Kdo si pochutná na upečeném Jidáši na zelený čtvrtek před svítáním bude celý rok zdravý, bude chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Upéct si je ale můžete kdykoli. Jemné kynuté těsto obohacené o mandlovou mouku je lehké jako peříčko a potřené medem se krásně leskne. Jidáše Vám provoní celou kuchyň.


Doba přípravy : kvásek : 30 minut + 2 x kynutí : 90 minut + 30 minut

Doba pečení: 10 minut 

Bude se hodit : 

kuchyňský robot s hnětacím hákem, struhadlo na citronovou kůru, kuchyňská váha, odměrka, potravinářská folie, pečící papír


Ingredience na cca 12 jidášků podle velikosti:

450 g hladké mouky prosáté

150 ml smetany 33%

100 ml plnotučného mléka vlažného

100 g másla

40 g mandlové mouky nebo jemně mletých mandlí 

80 g cukru krupice

2 žloutky

20 g čerstvého droždí /nebo 7 g instantního droždí 

1 polévková lžíce vanilkového cukru

Citronová kůra z 1/2 citronu nastrouhaná 

špetka soli

1 vejce na potření

tekutý med na potření

plátky mandlí na ozdobení


Pracovní postup: 

Do šlehací mísy kuchyňského robota dejte prosátou hladkou mouku, krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Promíchejte vařečkou a ve středu vytvořte důlek. Přidejte vlažné mléko a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s troškou mouky na řídké těstíčko. Zakryjte potravinářskou folií a nechte cca 30 minut vzejít kvásek. 

Mezitím si rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Jakmile se na kvásku vytvoří bubliny a nabyde na objemu přidejte : smetanu, žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo, mleté mandle a citronovou kůru.

Nasaďte hnětací hák a nechte běžet robot na vysoké otáčky 7-10 minut. Těsto opět zakryjte folií a nechte kynout 90 minut. Nikam nespěchejte. Vyčkejte dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky o váze 50 g. Každý díl vyválejte do tenkého válečku. Vyvarujte se použití mouky. Váleček smotejte do tvaru jidáše. Těsto se nesní trhat a má  připomínat provaz na kterém se oběsil proradný Jidáš, po té co zradil Ježíše. Stáčejte tedy do spirálek, esíček, uzlů nebo tvarů které se Vám líbí. 

Rozehřejte troubu na 180 C. Jidáše klaďte na plech vystlaný pečícím papírem s dostatečnými mezerami, zakryjte čistou utěrkou a nechte znovu kynout 30 - 45 minut. Vykynuté jidášky potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte plátky mandlí. Pečte cca 10 minut dozlatova. Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Ještě teplé jidáše pokapejte medem a nechte je zcela vychladnout.

Na staré tradice nezapomínejme a tahle tradice je navíc moc chutná ! Upečte Jidáše už ve středu aby jste je měli na zelený čtvrtek připravené. Přejeme pevné zdraví !





















Pozn.: Inspirace ze stránek receptů pana Cuketky




Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky