Polentové Madlenky / Polenta Madeleines
Polentové Madlenky mají s těmi klasickými sladkými společný jen název. Jsou slané a hodí se k pomazánkám, k hustým polévkám nebo jen potřené vločkou másla. Krásně voní, mají moc hezkou strukturu a jsou lehoučké jako pírko. Miluji polentu a mám ráda tyhle roztomilé maličkosti, které nahradí plátek chleba nebo pečivo. Vyzkoušejte slanou verzi Madlenek, budete nadšeni, jen upozorňuji že je vhodné je sníst v den upečení, nejsou vhodné ke skladování a to ani do druhého dne. Pokud formu na Madlenky nemáte, upečte třeba malé mufinky.
Doba přípravy : 25 minut
Doba pečení : cca 10 minut
Bude se hodit: struhadlo na sýr, kuchyňský robot se šlehací metlou, kuchyňská váha, kuchyňská stěrka
Ingredience na 12 ks Madlenek:
55g instantní polenty
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 čajová lžička jedlé sody
40 g najemno nastrouhaného parmazánu
špetka soli
20 g másla rozpuštěného + kousek másla na vymazání formy
1 celé vejce
80 ml podmáslí
trošku hrubé mouky na vysypání formy
Pracovní postup:
Formu na Madlenky dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout.
Do mísy kuchyňského robotu vsypte polentu, hladkou mouku, jedlou sodu a špetku soli.
Promíchejte a přidejte rozpuštěné máslo.
Znovu promíchejte a přidejte celé vejce a a podmáslí. Vyšlehejte v hladké těsto.
Rozehřejte troubu na 180 C.
Těsto pomocí lžíce rozdělte do prohlubní ve formě na Madlenky. Naplňte každou jen do 3/4.
Uhlaďte stěrkou.
Vložte do rozehřáté formy a pečte 8 - 10 minut. Madlenky jdou z formy krásně vyklopit. Nelámou se ani se k formě nelepí. Těsto je pevné a má krásnou zlatavou barvu polenty. Špejlí vyzkoušejte zda jsou pečené uvnitř.
★ Naše tipy:
★Formu na Madlenky můžete vystlat čerstvými šalvějovými lístky. Nejen, že to bude krásně vypadat ale
Madlenky provoněné šalvějí budou ještě chutnější.
★ Místo parmazánu vyzkoušejte jiné druhy sýrů a tím získáte pokaždé jinou chuť toho pečiva.
Přidat můžete i mletý pepř.
Komentáře
Okomentovat