Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Polentové Madlenky / Polenta Madeleines



Polentové Madlenky mají s těmi klasickými sladkými společný jen název. Jsou slané a hodí se k pomazánkám, k hustým polévkám nebo jen potřené vločkou másla. Krásně voní, mají moc hezkou strukturu a jsou lehoučké jako pírko. Miluji polentu a mám ráda tyhle roztomilé maličkosti, které nahradí plátek chleba nebo pečivo. Vyzkoušejte slanou verzi Madlenek, budete nadšeni, jen upozorňuji že je vhodné je sníst v den upečení, nejsou vhodné ke skladování a to ani do druhého dne. Pokud formu na Madlenky nemáte, upečte třeba malé mufinky.



Doba přípravy : 25 minut

Doba pečení : cca 10 minut


Bude se hodit: struhadlo na sýr, kuchyňský robot se šlehací metlou, kuchyňská váha, kuchyňská stěrka


Ingredience na 12 ks Madlenek:

55g instantní polenty

2 polévkové lžíce hladké mouky

1 čajová lžička jedlé sody

40 g najemno nastrouhaného parmazánu 

špetka soli

20 g másla rozpuštěného + kousek másla na vymazání formy 

1 celé vejce

80 ml podmáslí 

trošku hrubé mouky na vysypání formy


Pracovní postup:

Formu na Madlenky dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Rozpusťte máslo a nechte ho zchladnout.

Do mísy kuchyňského robotu vsypte polentu, hladkou mouku, jedlou sodu a špetku soli.

Promíchejte a přidejte rozpuštěné máslo. 

Znovu  promíchejte a přidejte celé vejce a a podmáslí. Vyšlehejte v hladké těsto.

Rozehřejte troubu na 180 C.

Těsto pomocí lžíce rozdělte do prohlubní ve formě na Madlenky. Naplňte každou jen do 3/4. 

Uhlaďte stěrkou. 

Vložte do rozehřáté formy a pečte 8 - 10 minut. Madlenky jdou z formy krásně vyklopit. Nelámou se ani se k formě nelepí. Těsto je pevné a má krásnou zlatavou barvu polenty. Špejlí vyzkoušejte zda jsou pečené uvnitř. 

★ Naše tipy: 

★Formu na Madlenky můžete vystlat čerstvými šalvějovými lístky. Nejen, že to bude krásně vypadat ale  

    Madlenky provoněné šalvějí budou ještě chutnější. 

★ Místo parmazánu vyzkoušejte jiné druhy sýrů a tím získáte pokaždé jinou chuť toho pečiva. 

     Přidat můžete i mletý pepř.




Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky