Bábovka
Mám spoustu umaštěných papírků s recepty, které už přestávají být zhola čitelné. U některých se už mohu jen domnívat co je na nich za dobrotu. A tak než úplně vyblednou a písmo dočista zmizí zkusím je přepsat sem na blog. A tak je mohu uchovat na věčné časy v tomhle elektronickém světě. Prvním z receptů je bábovka, velmi klasický český moučník. Všichni ji známe, má mnoho podob a existuje na sto receptů jak ji upéct. Můj recept je jednoduchý a stačí vám na něj 3 vajíčka. S bábovkou se můžete setkat nejen v Česku ale také v Polsku, Rakousku, na Slovensku a s kynutou verzí i ve Francii. Chuť bábovky můžete obměňovat přidáním rozinek, brusinek, čokolády a oříšků nebo mandlové mouky. Na konečný vzhled a dekor můžete použít nejen moučkový cukr ale také čokoládovou polevu, citronovou polevu, kokos nebo mleté ořechy. Těsto bábovky může být jen světlé ochucené troškou citronové kůry ale také můžete vytvořit i krásné mramorování pomocí kakaa nebo mletých ořechů.
Bábovka bude pokaždé jiná a Vaše.
Milovníci bábovek všech zemí spojte se ……. není nic lepšího než si dát s někým milým kousek téhle sladkosti.
Příprava: 15 minut
Doba pečení: 1 hodina
Ingredience na formu o průměru 20 cm:
3 celá vejce
150 g krupicového cukru
90 g másla pokojové teploty + kousek na vymazání formy
120 ml smetany na šlehání
1/2 sáčku vanilkového cukru
225 g hrubé mouky (nebo směs hrubé a polohrubé) + trochu hrubé mouky na vysypání formy
1/2 sáčku do pečiva
2 polévkové lžíce kakaa
trošku drcenných mandlí
50 g mletých ořechů
špetku soli
Pracovní postup:
1) Dobře vymažte formu na bábovku máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu rozehřejte na 165 C.
2) Žloutky ušlehejte s cukrem v robotu šlehací metlou. Poté přidejte měkké máslo a smetanu a znovu zašlehejte do hladkého krému.
3) V jiné míse ušlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Nakonec lehce vešlehejte vanilkový cukr. Zvlášť v jiné misce promíchejte mouku s práškem do pečiva a lehce ji zašlehejte do žloutkové směsi. Vypněte robota a už jen zlehka pomocí stěrky vmíchejte sníh z bílků.
4) Dno formy vysypte sekanými mandlemi. Polovinu těsta vlijte do formy na mandle a uhlaďte. Nyní celý povrch zasypte mletými oříšky. Oříšky zabrání prolití těst do sebe a navíc skvěle chutnají. Zbytek těsta obarvěte kakaem a nalijte do formy jako poslední vrstvu. Rovnoměrně uhlaďte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu. Nezvyšujte teplotu. Po uplynutí doby vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí. Píchněte co nejvíce ke středu. Vypněte troubu a ještě chvíli ponechte bábovku v teple.
5) Upečenou bábovku vyjměte z trouby a opět ponechte chvíli zchladnout ve formě. Po té pomocí talíře překlopte a sundejte formu.
Hotovou bábovku pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte s čajem, kávou nebo horkou čokoládou.
A parádněte si ji vychutnejte 💔.
Komentáře
Okomentovat