Švýcarské rösti
Připravte si švýcarský národní pokrm.
Výborné syté, hřejivé jídlo se skvěle hodí jako večeře v pracovním týdnu.
Celková doba přípravy je okolo jedné hodiny. Ale pokud si den předem uvaříte brambory výrazně se pracovní čas zkrátí.
Ingredience na 4 porce:
1 kg předem uvařených brambor
1 větší cibule pokrájená na jemno
sůl, čerstvý mletý pepř, sušený tymián, muškátový oříšek
100 g sýra gruyère nastrouhaný na jemno
trochu mléka
100 g jemně pokrájené slaniny
olej na smažení
Pracovní postup:
1) Den předem uvařte brambory ve slupce, stačí jen 15 minut, aby zůstaly pevné. Propláchněte je studenou vodou a nechte je vychladnout. Uložte je do chladničky. Druhý den je oloupejte a nahrubo nastrouhejte.
2) Jemně pokrájenou cibuli přidejte k bramborám. Směs osolte, přidejte pepř, tymián, muškátový oříšek a slaninu. Vše dobře přomíchejte.
3) Na pánvi rozehřejte olej na smažení stačí tak aby pánev byla pokrytá olejem ale ne velkou vrstvu.
Přidejte polovinu barmborové směsi a přitlačte ke dnu pánve pomocí vařečky. Nasypte všechen sýr a zakryjte druhou polovinou brambor. Urovnejte tak aby brambory zcela zakryli pánev i sýr.
Opět přitlačte. Placku pokropte mlékem a smažte pomalu při nízké teplotě asi 30 minut. Během smažení placku uvolňujte vařečkou od okrajů až bude zespodu zlatohnědá.
4) Pokud je placka pevná a zlatohnědá přesuňte ji na talíř velmi opatrně. Přikryjte ji dalším talířem a obraťe vzhůru nohama, potom otočené rösti vraťte na pánev a opečte stejně z druhé strany.
Podávejte se zeleninovým salátem nebo nakládanými okurkami.
TIP: pokud neseženete sýr gruyère, nahraďte ho ementálem nebo sýrem Appenzeller. Rösti můžete opékat i na přepuštěném máslem, budou š'tavnatější.
Takhle zraje gruyère …byli jsme tam ! |
Komentáře
Okomentovat