pondělí 10. března 2014

Mandlové řezy s hruškami a karamelem

Tenhle recept vznikl vlastně kvůli tomu, že se nám líbila krásná obdélníková koláčová forma.
Recept je kombinací více dezertů a musím uznat, že je famózní a tímto se o něj chceme s Vámi podělit.


Doba pečení :asi 40 minut 
Doba přípravy : asi 30 minut

Ingredience na 1 menší koláčovou formu! 
Pokud budete mít větší přizpůsobte tomu ingredience na náplň  a karamel asi o 1/3.


1 balení listového těsta

Náplň:
100 g másla + kousek na vymazání formy
  70 g krupicového cukru
  70 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
 2 vejce
 1 hruškový kompot (celé hrušky)
 nebo 4 čerstvé oloupané hrušky pokapané citronovou šťávou
 hrubá mouka na vysypání formy

Karamel:
125 ml smetany na šlehání
70 g tmavého třtinového cukru

Pracovní postup:

1) Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Kompotované hrušky sceďte, čerstvé oloupejte,  
    zbavte jadřinců a pokrájejte je na čtvrtky. Oloupané hrušky zakapejte troškou citronové šťávy.

2) Připravte si karamel: Smetanu svařte s cukrem do zhoustnutí asi 8 minut a necháme vychladnout.
    Pokud Vám karamel zbyde můžete ho uchovat v lednici v uzavřené nádobě zhruba týden.
   
3) Předehřejte troubu na 180 C.
4) Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte mleté mandle a postupně obě
    celá vejce.

5) Vyválejte listové těsto na pomoučněném vále na tenkou placku 
    (na menší formu Vám bude stačit asi polovina balíčku cca 250 g). 
   Těsto vložte do formy, přitiskněte k okrajům a dno lehce propíchejte vidličkou.
   Na těsto nalijte tenkou vrtsvu karamelu. Na karamel rozetřete stěrkou madlovou náplň. 
   Do náplně vkládejte připravené hrušky. A vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 40 minut. 
   Občas zkontrolujte. Řezy jsou hotové když, okraje listového těsta a mandlová náplň zezlátnou.    
   Vyzkoušejte špejlí, pokud se těsto nelepí je dezert pečený. 

Teď už si jen uvařte šálek kávy, čaje nebo  kakaa a vychutnejte si kombinaci karamelu, 
hrušek a mandlí.