Mandlové řezy s hruškami a karamelem
Tenhle recept vznikl vlastně kvůli tomu, že se nám líbila krásná obdélníková koláčová forma.
Recept je kombinací více dezertů a musím uznat, že je famózní a tímto se o něj chceme s Vámi podělit. Vyzkoušejte i jiné druhy ovoce, např. s jahodami získáte neodolatelný zákusek.
Doba pečení :cca 40 minut
Doba přípravy : cca 30 minut
Ingredience na 1 menší koláčovou formu!
Pokud budete mít větší přizpůsobte tomu ingredience na náplň a karamel asi o 1/3.
1 balení listového těsta
Náplň:
100 g másla + kousek na vymazání formy
70 g krupicového cukru
70 g mletých mandlí nebo lískových oříšků
2 celá vejce
1 hruškový kompot (celé hrušky)
nebo 4 čerstvé oloupané hrušky pokapané citronovou šťávou
hrubá mouka na vysypání formy
Karamel:
125 ml smetany na šlehání
70 g tmavého třtinového cukru
Pracovní postup:
1) Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou. Kompotované hrušky sceďte, čerstvé
oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte je na čtvrtky. Oloupané hrušky zakapejte troškou citronové
šťávy.
2) Připravte si karamel: Smetanu svařte s cukrem do zhoustnutí asi 8 minut a nechte vychladnout.
Pokud Vám karamel zbyde můžete ho uchovat v lednici v uzavřené nádobě zhruba týden.
3) Předehřejte troubu na 180 C.
4) Ručním elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte mleté mandle a postupně obě
celá vejce.
5) Vyválejte listové těsto na pomoučněném vále na tenkou placku
(na menší formu Vám bude stačit asi polovina balíčku cca 250 g).
Těsto vložte do formy, přitiskněte k okrajům a dno lehce propíchejte vidličkou.
Na těsto nalijte tenkou vrtsvu karamelu. Na karamel rozetřete stěrkou madlovou náplň.
Do náplně vkládejte připravené hrušky. A vložte do vyhřáté trouby. Pečte zhruba 40 minut.
Občas zkontrolujte. Řezy jsou hotové když, okraje listového těsta a mandlová náplň zezlátnou.
Vyzkoušejte špejlí, pokud se těsto nelepí je dezert pečený.
Teď už si jen uvařte šálek kávy, čaje nebo kakaa a vychutnejte si kombinaci karamelu,
hrušek a mandlí.
Varianta s jahodami .🍓
Komentáře
Okomentovat