Rajčatový hummus
Hummus je studený pokrm (kaše) z rozmačkané uvařené cizrny smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu. Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského ḥummuṣ, odvozeného z ḥimmaṣ - cizrna. My jsme si tuhle pochoutku doslova zamilovali a kdykoli je to možné si ji v restauraci objednáváme. Tentokrát nabízíme recept na trochu jiný hummus. Tahini jsme nahradili sušenými rajčaty. Hummus můžete podávat jako předkrm nebo lehkou večeři s arabským chlebem nebo kousky syrové zeleniny (mrkev, paprika….)
1 cizrna 400 g (konzervovaná nebo předem uvařená)
4 sušená rajčata v oleji
3-4 lžíce oleje ze sušených rajčat
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
Pracovní postup:
1) Propláchněte cizrnu a nechte ji okapat. Vložte ji do hlubší nádoby a pomocí tyčového mixéru ji rozmixujte na hadkou kaši společně se sušenými rajčaty, olejem a citronovou šťávou.
2) Osolte a opepřete podle chuti.
3) Hotový hummus pokapejte olejem a podávejte.
Komentáře
Okomentovat