neděle 23. března 2014

Rajčatový hummus

Hummus je studený pokrm (kaše)  z rozmačkané uvařené cizrny  smíchané s tahini (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.  Je oblíbený zejména v oblasti Středního východu. Název hummus pochází z tureckého slova humus, které zase pochází z arabského ḥummuṣ, odvozeného z ḥimmaṣ - cizrna. My jsme si tuhle pochoutku doslova zamilovali a kdykoli je to možné si ji v restauraci objednáváme. Tentokrát nabízíme recept na trochu jiný hummus. Tahini jsme nahradili sušenými rajčaty. Hummus můžete podávat jako předkrm nebo lehkou večeři s arabským chlebem nebo kousky syrové zeleniny (mrkev, paprika.)

Ingredience pro 3 osoby:

1 cizrna  400 g (konzervovaná  nebo předem uvařená) 
4 sušená rajčata v oleji
3-4 lžíce oleje ze sušených rajčat
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř


Pracovní postup:


1) Propláchněte cizrnu a nechte ji okapat. Vložte ji do hlubší nádoby a pomocí tyčového mixéru ji  rozmixujte na hadkou kaši společně se sušenými rajčaty,  olejem a citronovou šťávou.

2) Osolte a opepřete podle chuti. 

3) Hotový hummus pokapejte olejem a podávejte.