úterý 25. března 2014

Kapustový nákyp / Chou farci


  Ve filmu : Z prezidentské kuchyně, připravuje skvělá kuchařka úžasný nákyp z listů kapusty. Ten obraz mně fascinuje dodneška a často si tu scénu představuji. Jenže jedna věc je film a druhá sehnat recept. Až nedávno jsem listovala jedním už opravdu starým číslem francouzského kulinářského časopisu a tam byl. Ano je to on, jak jsem ho mohla přehlédnout….Pokud máte rádi kapustu budete nadšeni …v ostatních případech si nákyp můžete uvařit  z listů mladého zelí. Pusťte se do toho ….


                                                              
Příprava: asi 45 minut 
Pečení : 30 minut

 Ingredience na jednu větší zapékací mísu (asi 5 - 6 porcí):

1 velká hlávka kapusty
200 g slaniny nebo uzeného masa pokrájené na drobno
150 g rýže arborio
1 středně velká cibule pokrájená na drobno
1 vejce
60 g strouhaného parmazánu
50 g másla
1 polévková lžíce oleje na smažení
1 svazek hladkolisté petržele
sůl, čerstvý mletý pepř

Pracovní postup:

1) Rozeberte kapustu na jednotlivé  listy. Listy operte pod tekoucí vodou a nechte okapat na cedníku.

2) Do  opravdu velkého hrnce dejte vařit vodu se lžičkou soli. Vložte do ní všechny kapustové listy a vařte asi 15 minut. Listy by měli být křehké ale nesmí být rozvařené. Povařené listy sceďte  a zatím ponechte stranou.

3) Ve stejné době dejte vařit rýži. Rýži uvařte v osolené vodě  al-dente (tzv. na skus). Uvařenou rýži sceďte a vmíchejte do ní polovinu připraveného másla.

4) Na pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli společně se slaninou lehce do zlatova. Hotové nechte okapat od oleje na cedníku.

5) Mezitím pokrájejte petržel na jemno a  vytřete zapékací mísu druhou  polovinou připraveného  másla. Nastrouhejte si parmazán.

6) Do velké mísy přendejte osmaženou cibuli se slaninou, přidejte petržel a uvařenou rýži.

7) Ty největší kapustové listy ponechte v celku asi 10 - 12 kusů ostatní pokrájejte na drobno. Několika velkými listy vyložte dno a okraje formy. Je žádoucí aby listy přečnívali přes okraj zapékací nádoby. Pokrájenou kapustu přidejte k rýžové směsi, dále přidejte jedno celé vejce, sůl, pepř a sýr. Vše  dobře promíchejte.

8) Rozehřejte troubu na 180 C.

9) Do zapékací mísy střídejte vrstvy. Dno tvoří velké listy kapusty, na ně dejte část rýžové směsi, znovu velké listy. Takto pokračujte do úplného spotřebování náplně i listů. Celé uzavřete velkými listy. Přikryjte pečícím papírem a pečte asi 3O min. Hotový nákyp zpevní a mírně zezlátne.

10) Upečený nákyp vyjměte z trouby a ponechte alespoň 5 minut v zapékací míse.
Po té pomocí talíře nebo prkýnka opatrně obraťte vzhůtu nohama a vyklopte.
Po chvíli můžete nakrájet ostrým nožem porce a servírovat.

TIP:
doporučeným vínem podle kulinářského časopisu k tomuto pokrmu je červený Languedoc ročník 2005