neděle 16. března 2014

Sicilská caponata

  O La bottega Gastonomica, už jsme zde psali a právě tam jsme ochutnali Caponatu. Je to výjímečně dobrá tepelně připravená zelenina. Hlaví roli zde hraje lilek a jeho roli nelze alternovat, je tu nejdůležitější. Pokud zvládáte přípravu ratatouille bude pro Vás příprava Caponaty hračkou. Netušila jsem kolik je na její přípravu potřeba hrnců a dalšího nádobí ale vyplatí se  pohrát si s potřebnými surovinami. Až bude dílo hotové nebudete vynaloženého úsilí litovat. Tento sicilský pokrm se připravuje v době vánočních svátků. Caponatu si můžete připravit v podstatě po celý rok je vhodná jako příloha k pečenému masu nebo samotná s čerstvou bagetou. Ale nejlépe chutná studená s kapkou olivového oleje a mozzarellou z buvolího mléka.




Příprava a samotné vaření trvá zhruba 1 hodinu 

Potřebné ingredience (zhruba na tři porce ) :


  • 2 velké lilky pokrájenéné na kostky
  • 150 g vypeckovaných zelených oliv
  • 1 čajovou lžičku  kapary v soli
  • 30 g piniových oříšků
  • 4 dl drcených konzervovaných rajčat
  • 1 dl červeného vinného octa
  • 50-80 g cukru krupice
  • 1 cibule pokrájená na kolečka
  • 2 stonky řapíkatého celeru pokrájeného na drobno

  • bazalka ručně potrhané lístky na drobno
  • olivový olej
  • sůl
  • papírové utěrky

  • 1 kus Buffalo mozzarella na jednu porci






















Pracovní postup:

1) Pokrájené lilky zasypte trochu solí, promněte a rozehřejte na větší hluboké pánvi olivový olej asi 3-4 polévkové lžíce. Opékejte kostky lilku ze všech stran. Zprvu lilek nasákne olej do sebe ale po chvilce ho zase pustí. Opečený lilek vyjměte síťovanou naběračkou, nechte okapat olej a dejte lilek osušit na připravené paprové  utěrky. 

2) Na menší pánvi karamelizujte cibuli do hněda  se 40 g krupicového cukru.

3) Drcenná rajčata dejte do hrnce s vinným octem  a zbývajícím cukrem. Přiveďte k varu a nechte pomalu  pobublávat po celou dobu připravy. Občas zamíchejte. 

4) V dalším menším hrnci zblanšírujte ve vodě řapíkatý celer a olivy. Stačí asi 3-4 minuty. Poté zeleninu nechte okapat na cedníku.

5) Finální dokončení :
   
V hluboké pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce olivového oleje, přidejte zkaramelizovanou cibuli, piniové oříšky, olivy. Nechte společně prohřát a po několika minutách přilijte rajčatovou omáčku, bazalku a lilek. Pomalu vařte asi 10 minut. Míchejte jen velmi málo a opatrně. Dochuťte solí případně cukrem. Výsledná chuť by měla být sladkokyselá.

6) Hotovou Caponatu můžete jíst hned teplou jako přílohu ale studená s kapkou olivového oleje a buvolí mozzarellou chutná nejlépe. Jenže kdo to má vydržet, že …….??????