Sicilská caponata
Příprava a samotné vaření trvá zhruba 1 hodinu
Potřebné ingredience (zhruba na tři porce ) :
- 2 velké lilky pokrájenéné na kostky
- 150 g vypeckovaných zelených oliv
- 1 čajovou lžičku kapary v soli
- 30 g piniových oříšků
- 4 dl drcených konzervovaných rajčat
- 1 dl červeného vinného octa
- 50-80 g cukru krupice
- 1 cibule pokrájená na kolečka
- 2 stonky řapíkatého celeru pokrájeného na drobno
- bazalka ručně potrhané lístky na drobno
- olivový olej
- sůl
- papírové utěrky
1 kus mozzarella Buffala na jednu porci
Pracovní postup:
1) Pokrájené lilky zasypte trochu solí, promněte a rozehřejte na větší hluboké pánvi olivový olej asi 3-4 polévkové lžíce. Opékejte kostky lilku ze všech stran. Zprvu lilek nasákne olej do sebe ale po chvilce ho zase pustí. Opečený lilek vyjměte síťovanou naběračkou, nechte okapat olej a dejte lilek osušit na připravené paprové utěrky.
2) Na menší pánvi karamelizujte cibuli do hněda se 40 g krupicového cukru.
3) Drcená rajčata dejte do hrnce s vinným octem a zbývajícím cukrem. Přiveďte k varu a nechte pomalu pobublávat po celou dobu připravy. Občas zamíchejte.
4) V dalším menším hrnci zblanšírujte ve vodě řapíkatý celer a olivy. Stačí asi 3-4 minuty. Poté zeleninu nechte okapat na cedníku.
5) Finální dokončení :
V hluboké pánvi rozehřejte dvě polévkové lžíce olivového oleje, přidejte zkaramelizovanou cibuli, piniové oříšky, olivy. Nechte společně prohřát a po několika minutách přilijte rajčatovou omáčku, bazalku a lilek. Pomalu vařte asi 10 minut. Míchejte jen velmi málo a opatrně. Dochuťte solí případně cukrem. Výsledná chuť by měla být sladkokyselá.
6) Hotovou Caponatu můžete jíst hned teplou jako přílohu ale studená s kapkou olivového oleje a buvolí mozzarellou chutná nejlépe. Jenže kdo to má vydržet, že …….??????
Komentáře
Okomentovat