Koláč s mákem, ricottou a tvarohem
V těchto měsících není k dispozici mnoho čerstvého ovoce na pečení dezertů, přesto si můžeme užít koláče z dostupných surovin. Tvaroh, ricottu a mák máme možnost koupit po celý rok. Vyzkoušejte velmi chutný a křehký koláč.
Příprava: asi 30 minut
Pečení : 50 minut
Ingredience na jednu koláčovou formu :
Těsto:
100 g změklého másla
+ kousek na vymazání formy
100 g moučkového cukru
225 g polohrubé mouky
1 vejce
špetka soli, citronová kůra z 1/2 citronu
trochu hrubé mouky na vysypání formy
Náplň:
1 balení ricotty okapané
150 ml mléka
semínka z vanilkového lusku
100 g moučkového cukru
2 lžíce škrobu maizena
2 vejce (nebo 1 celé vejce a 1 žloutek)
200 g mletého máku
citronová kúra z druhé poloviny citronu
trochu citronové šťávy
Pracovní postup:
1) Máslo, cukr, vejce, sůl a mouku rychle zpracujte na polotuhé těsto.
2) Koláčovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
3) Těsto rozválejte a rozprostřete do formy. Prsty vytvořte okraje a dno propíchejte vidličkou.
4) Připravte náplň:
tvaroh, ricottu a 100 ml mléka, škrob, cukr, citronovou kúru, citronovou šťávu a vejce
ušlehejte ručním mixerem na hladký krém
Krém rozdělte na dvě části . Do jedné z nich vmíchejte mák a zbytek mléka.
Rozehřejte troubu na 180 C.
5) Nyní střídejte obě náplně.
Doprostřed nalijte 2 lžíce tvarohové náplně, na ně 2 lžíce makové.
Postupujte dál, až spotřebujete obě náplně. Uhlaďte a pečte asi 50 minut.
Upečený koláč je na povrchu pevný, ale pružný. Nechte ho dobře vychladnout a pak krájejte na řezy.
Komentáře
Okomentovat