Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Gâteau marbré / Francouzská mramorová bábovka


V naší oblíbené pekařské bibli  Larousse Pâtisseries jsme objevily recept na francouzskou verzi české bábovky. Ve Francii se peče v hranaté formě na biskupský chlebíček. Nakrájený dobře drží, snadno se přenáší do piknikového koše. Je vhodný pro každou příležitost. Základní recept jsme vylepšily o brusinky a sušené švestky namočené v amarettu a plátky mandlí. Výsledek je skvělý a mírně zastínil tradiční českou bábovku. 


Příprava : asi 15 minut                                                          
Doba pečení : 50 minut


Ingredience na jednu formu na biskupský chlebíček :

3 celá vejce
175 g másla + kousek másla na vymazání formy
1 špetka soli
175 g hladké mouky 
1/2 sáčku prášku do pečiva
200 g krupicového cukru
50 g kakaa
trochu hrubé mouky nebo krupice na vysypání formy 

Něco navíc :

hrst sušených brusinek
hrst sušených vypeckovyných švestek
trošku amaretta 
plátky mandlí

Pracovní postup :

1) Naložte sušené ovoce do amaretta a odložte stranou. Vymažte máslem formu a vysypte ji hrubou moukou nebo krupicí. Dno formy vysypte plátky mandlí.

2) Oddělte žloutky od bílků a na mírném ohni rozpusťte máslo. Z bílků ušlehejte pevný sníh se špetkou soli.

3) Mouku smíchejte s práškem do pečiva. 

4) Pomocí robota se šlehací metlou šlehejte vychladlé máslo s cukrem, potom přidejte žloutky a znovu šlehejte. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a znovu promíchejte na hladké těsto. Přidejte sušené ovoce namočené v amarettu. Vypněte robot a nyní jen pomocí stěrky opatrně vmíchejte sníh z bílků.

5) Rozehřejte troubu na 200 C. 

6) Těsto si rozdělte na dva díly a do jednoho vmíchejte kakao. 

7) Nyní nalijte těsto do formy ! Jako první  kakaové, jako další světlé těsto a takto je střídejte do úplného zpracování těsta. Uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte 50 minnut. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí. Hotové ponechte chvíli ve formě zchladnout a potom vyklopte. Pokud se nedaří vyklopit můžete si pomoci příborovým nožem lehce oddělte pečené těsto od stěn formy. A je hotovo.




















Komentáře

  1. To je teda naprosto úchvatný :) Já jsem si teď nedávno našla jeden takový recept na internetu , který byl na mramorovou hrníčkovou bábovku a byl naprosto úžasný také... Kdybych mohla, tak sem pošlu fotky, ale ono to nějak nejde, takže kdyby náhodou někdo chtěl vidět, pošlu soukromě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, mám radost, že se Vám recept líbí. Fotky do komentářů bohužel vkládat nelze ale můžete mi napsat na Facebook Bistro Sezóna a vložit Vaše fotografie. Hezký den Martina

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky