Švédský jablko - hruškový koláč
Minimum těsta - maximum chutí to je synonymum pro tenhle koláč ! Velmi jednoduchý recept pro každou příležitost. Můžete libovolně měnit náplně. Bude Vám chutnat se švestkami, meruňkami i s rebarborou.
Doba přípravy : asi 15 minut
Doba pečení : 25 - 30 minut
Ingredience na 1 kulatou koláčovou formu :
2 celá vejce
150 ml cukru krupice nebo třtinový cukr
150 ml hladké mouky
4 středně velká jablka
3 hrušky
100 g cukru na posypání
50 g másla + kousek na vymazání formy
hrst sušených brusinek předem namočených (třeba v trošce rumu nebo ve vlažné vodě)
50 g mletých ořechů nebo mandlí
trochu hrubé mouky nebo krupice na vysypání formy
špetka prášku do pečiva
trošku skořice
Pracovní postup :
1) Vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo krupicí koláčovou formu.
Předehřejte troubu na 200 C. Oloupejte ovoce a pokrájejte ho na menší kostičky.
Promíchejte ho se skořicí, cukrem, přidejte okapané namočené bursinky.
2) Celá vejce ušlehejte s cukrem pomocí robota do světlé pěny.
Šlehejte opravdu důkladně a klidně delší čas.
Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte těsto.
3) Těsto nalijte do formy, celé ho pokryjte připraveným ovocem, posypte oříšky.
Povrch koláče, poklaďte kousíčky másla a dejte péct. Za chvíli se Vám rozvoní po celé kuchyni.
Koláč hezky vypadá když ho před pečením posypete hrubým cukrem.
Pečte 25-30 minut do zlatova.
Komentáře
Okomentovat