pátek 2. května 2014

Švédský jablko - hruškový koláč


Minimum těsta - maximum chutí to je synonymum pro tenhle koláč ! Velmi jednoduchý recept pro každou příležitost. Můžete libovolně měnit náplně. Bude Vám chutnat se švestkami, meruňkami  i s rebarborou.

Doba přípravy : asi 15 minut
Doba pečení : 25 - 30 minut

Ingredience na 1 kulatou koláčovou formu :       

2 celá vejce
150 ml cukru krupice nebo třtinový cukr
150 ml hladké mouky
4 středně velká jablka
3 hrušky
100 g cukru na posypání
50 g másla + kousek na vymazání formy
hrst sušených  brusinek předem namočených (třeba v trošce rumu nebo ve vlažné vodě)
50 g mletých ořechů nebo mandlí
trochu hrubé mouky nebo krupice na vysypání formy
špetka prášku do pečiva
trošku skořice

Pracovní postup :

1) Vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo krupicí koláčovou formu.
    Předehřejte troubu na 200 C. Oloupejte ovoce a pokrájejte ho na menší kostičky.
    Promíchejte ho se skořicí, cukrem, přidejte okapané namočené bursinky.

2) Celá vejce ušlehejte s cukrem pomocí robota do světlé pěny.
    Šlehejte opravdu důkladně a klidně delší čas.
    Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vymíchejte těsto.

3) Těsto nalijte do formy, celé ho pokryjte připraveným ovocem, posypte oříšky.
    Povrch koláče, poklaďte kousíčky másla a dejte péct. Za chvíli se Vám rozvoní po celé kuchyni.
    Koláč hezky vypadá když ho  před pečením  posypete hrubým cukrem.
    Pečte 25-30 minut do zlatova.