Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Blanquette de veau / Francouzské telecí ragú



  Blanquette de veau je francouzské telecí ragú, ve kterém se maso neopéká na tuku. Omáčku získáte přidáním jíšky k vařenému masu ve vývaru ze zeleniny a přidáním smetany a žloutku. Obvykle se podává s rýží ale my jsme si ho vylepšily o bramborový knedlík. Můžete ho ale servírovat i s těstovinami nebo bambory. Je to klasický vynikající francouzský pokrm.



Příprava : asi 40 minut
Doba vaření : 1 hod. 15 min.        




Ingredience:

1 kg telecí plece 
1 svazek bouquet garni    http://bistrosezona.blogspot.cz/2013/02/bouquet-garni.html
2 mrkve, oloupané, nakrájené na větší kousky
2 stonky řapíkatého celeru
1 středně velká cibule propíchaná asi 6 kousky hřebíčku (koření)
2 stroužky česneku oloupané pokrájené na hrubo
2 - 2,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
200 g žampionů očištěných a pokrájených na silnější plátky
3 polévkové lžíce másla + kousek másla navíc pro osmažení žampionů
3 polévkové lžíce  mouky
125 ml smetany 33%
1 žloutek
sůl, pepř

Pracovní postup:

1) Omyté a osušené maso pokrájejte na kostky a vložte ho do hrnce.
    Zalijte studenou vodou tak aby bylo ponořené a přiveďte k varu. Vařte po dobu 3-4 minut.
    Potom zceďte a opláchněte studenou vodou.

2) Vraťte maso do hrnce a přidejte bouquet garni, mrkev, celer, česnek, cibuli s hřebíčkem a kuřecí
     vývar. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte pomalu odkryté asi 1 hodinu.

3) Mezitím si připravte žampiony. Na pánvi rozehřejte kousek másla a opékejte na něm do zlatova
    pokrájené žampiony. Tuk nechte okapat na cedníku a uchovejte v teple třeba pod alobalem.

4) Po hodině vaření masa v zelenině zkontrolujte zda je maso uvařené do měkka.
    Zceďte a vývar  asi 1 litr si uchovejte. Cibuli vyhoďte.
    V čistém hrnci rozpusťte 3 lžíce másla a přidejte 3 lžíce hladké mouky.
    Vytvořte jíšku míchejte asi  1 minutu. Zalijte trochou vývaru až směs zhoustne.
    Dolívejte vývar a nechte pomalu vařit aspoň 10 minut.
    V misce si smíchejte žloutek se smetanou a přilijte asi jednu naběračku omáčky.
    Do omáčky vraťte maso, zeleninu a přidejte žampiony a chvíli prohřejte.
    Nakonec přidejte žloutek se smetanou a dále už nevařte.
   
Náš tip:

Celé dílo můžete vylepšit o pokrájenou petrželku.








Přejeme Vám Dobrou chuť !



Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky