Blanquette de veau / Francouzské telecí ragú
Blanquette de veau je francouzské telecí ragú, ve kterém se maso neopéká na tuku. Omáčku získáte přidáním jíšky k vařenému masu ve vývaru ze zeleniny a přidáním smetany a žloutku. Obvykle se podává s rýží ale my jsme si ho vylepšily o bramborový knedlík. Můžete ho ale servírovat i s těstovinami nebo bambory. Je to klasický vynikající francouzský pokrm.
Příprava : asi 40 minut
Doba vaření : 1 hod. 15 min.
Ingredience:
1 kg telecí plece
1 svazek bouquet garni http://bistrosezona.blogspot.cz/2013/02/bouquet-garni.html
2 mrkve, oloupané, nakrájené na větší kousky
2 stonky řapíkatého celeru
1 středně velká cibule propíchaná asi 6 kousky hřebíčku (koření)
2 stroužky česneku oloupané pokrájené na hrubo
2 - 2,5 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
200 g žampionů očištěných a pokrájených na silnější plátky
3 polévkové lžíce másla + kousek másla navíc pro osmažení žampionů
3 polévkové lžíce mouky
125 ml smetany 33%
1 žloutek
sůl, pepř
Pracovní postup:
1) Omyté a osušené maso pokrájejte na kostky a vložte ho do hrnce.
Zalijte studenou vodou tak aby bylo ponořené a přiveďte k varu. Vařte po dobu 3-4 minut.
Potom zceďte a opláchněte studenou vodou.
2) Vraťte maso do hrnce a přidejte bouquet garni, mrkev, celer, česnek, cibuli s hřebíčkem a kuřecí
vývar. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte pomalu odkryté asi 1 hodinu.
3) Mezitím si připravte žampiony. Na pánvi rozehřejte kousek másla a opékejte na něm do zlatova
pokrájené žampiony. Tuk nechte okapat na cedníku a uchovejte v teple třeba pod alobalem.
4) Po hodině vaření masa v zelenině zkontrolujte zda je maso uvařené do měkka.
Zceďte a vývar asi 1 litr si uchovejte. Cibuli vyhoďte.
V čistém hrnci rozpusťte 3 lžíce másla a přidejte 3 lžíce hladké mouky.
Vytvořte jíšku míchejte asi 1 minutu. Zalijte trochou vývaru až směs zhoustne.
Dolívejte vývar a nechte pomalu vařit aspoň 10 minut.
V misce si smíchejte žloutek se smetanou a přilijte asi jednu naběračku omáčky.
Do omáčky vraťte maso, zeleninu a přidejte žampiony a chvíli prohřejte.
Nakonec přidejte žloutek se smetanou a dále už nevařte.
Náš tip:
Celé dílo můžete vylepšit o pokrájenou petrželku.
Přejeme Vám Dobrou chuť !
Komentáře
Okomentovat