neděle 11. května 2014

JEZTE ČESKY rok v naší kuchyni / Kuchařská kniha

  Určitě jste si všimli velkého množství kuchařských knih na knižním trhu. Je těžké se v nich orientovat a odhadnout zda se vyplatí do určité publikace investovat. Dnes Vám proto nabízíme náhled do hezké kuchařské knihy s názvem Jezte česky rok v naší kuchyni. Knihu vydalo nakladatelství Smart press a sepsaly ji dvě autorky : Jana Vašáková a Zdena Skokanová. Cílem snažení autorek je obnovit chuť k české kuchyni a českým tradicím. Kniha je nabitá   zajímavostmi  o původu použitých surovin a je příjemně rozčleněna do bloků podle ročního období. Snadná orientace a hezké fotografie vytváří společně praktickou a milou knihu, kterou nenecháte ležet zaprášenou v polici Vaší knihovny. Mám přes 150 kuchařských knih ve své sbírce a pořád mám chuť ji doplňovat a rozšiřovat. Knihu Jezte česky doporučuji hlavně těm co s vařením začínají, protože recepty nejsou nijak složité a jsou srozumitelně napsané. Čeká kuchyně je zde prezentována odlehčeně a důraz je kladen především na sezónní suroviny. Na první pohled se bude zdát, že vše co si prohlížíte už jste někde viděli, četli a ochutnali.
  Je to jistě pravda, ale když budete listovat pozorně objevíte i zapomenuté recepty a suroviny, které si matně pamatujete z dětství ale dnes už je nikdo nepoužívá. Příkladem může být koláč z křehkého těsta z jostou. Informace o tomto kříženci černého rybízu a angreštu najdete na str. 98. (včetně receptu na koláč). Jostu si pamatuji právě z dětství. Babička ji pěstovala na své zahradě a pekla nám z ní koláče a také z ní připravovala úžasné domácí marmelády. Proč si to tedy nezkusit a vrátit se ke kořenům.
Vše co znáte, máte teď pohromadě v jedné knize.        




Vybraly jsme a vyzkoušely  dva recepty ze zmíněné kuchařské knihy.
Oba Vám je nabízíme v původní verzi a zároveň je můžete porovnat s tím jak se to povedlo nám.

Prvním receptem je velmi jednoduchý a lahodný :

LEDOVÝ ČAJ z meduňky           

Na 4–6 porcí:
2 hrsti lístků meduňky
2 lžičky medu
2 lžíce citrónové šťávy
1. Lístky meduňky zalijte jedním litrem vroucí vody. Přidejte med, rozmíchejte ho a nechte vychladnout.
2. Pak čaj sceďte. Dochuťte citrónovou šťávou. Můžete jej přelít do lahve a uschovat  v lednici, nebo rovnou nalít do sklenic s ledem.
P.S.: Meduňku můžete pěstovat za oknem nebo na balkóně. V létě je tenhle čaj osvěžující více než všechny limonády světa. A jestli se vyhýbáte sladkému, můžete si ho osladit lístky rostlinky stévie sladké. Nemá žádné kalorie!



-Náš názor !--------------------------------------------------------------------

 Příprava je opravdu velmi jednoduchá a citron dodá čaji osvěžující  
 chuť. Jediné o čem se dohadujeme je doba louhování bylinky.
 Je to spíše o Vaší chuti nám chutnal už po 10 minutách louhování.         
 V módě je spíš čaj mátový ale meduňka mu směle konkuruje.
 Čaj chutná skvěle studený i teplý. 
 Meduňka snižuje stres, uvolňuje, zajišťuje dobré zažívání a večer zpříjemňuje spánek.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Druhým receptem je :



KVĚTÁKOVÝ teplý salát
Na 4 porce: 
1 menší hlávka květáku
2 střední mrkve
4 plátky anglické slaniny
200 g vařeného nebo sterilovaného žlutého hrachu     
1 lžíce řepkového oleje
sůl a pepř
na zálivku: 
1 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžíce oleje
1 lžička medu
1. Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Vařte ho ve vroucí osolené vodě do poloměkka, asi 3 minuty. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky, slaninu na nudličky.
2. Na plech rozložte růžičky vařeného květáku, nakrájenou mrkev, slaninu a hrách. Osolte, opepřete a pokapejte olejem. Dejte péct do trouby na 200 °C asi na 15–20 minut.

3. Všechny ingredience na zálivku pečlivě promíchejte a osolte špetkou soli. Vyndejte horký salát, pokapejte ho zálivkou a rozdělte na talíře.






-Náš názor !---------------------------------------------------------------------

Takhle upravený květák je naprosto skvělý a chutnal všem pěti ochutnávačům. Provedly jsme v přípravě menší změny a musím říct, že to pokrmu dodalo šmrnc.

- Vaření jsme prodloužily na 5 minut.
- Místo hrachu jsme použily sterilovanou cizrnu
- Na závěr jsme přidali na jemno posekaný
  koriandr a čerstvý tymián
- Celkově je třeba pokrm přisolit a my jsme
  přidaly čerstvý mletý pepř a kapary v soli
-Bylinky lze také smíchat přímo se zálivkou
-Místo řepkového oleje použijte olivový

Milovníci chřestu nechť si dodají kousky chřestu  vařeného v páře je to velká lahůdka

Salát chutná výborně teplý i studený.






Přejeme Vám příjemné vaření, které ve Vás vyvolá vzpomínky !