Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Bezinkový sirup a Aperitiv HUGO





Tak jsme si vyjeli za Prahu a nasbírali květy černého bezu na bezinkový sirup. Květy bezu krásně voní a navíc  šťáva z nich připravená je velmi zdravá. Až je půjdete trhat počkejte si na slunný den.
Květ obsahuje glykosidy (např. rutin a sambunigrin), cholin, aminy, organické kyseliny, sacharidy, třísloviny, sliz, saponiny, trochu silice a jiné látky. V plodech jsou přítomny antokyanová barviva, organické kyseliny (např. kyselina jablečná, citronová, kozlíková, octová, vinná, propionová), cukr, třísloviny, silice, hořčiny, pentosan, tyrosin, vosk, guma, pryskyřice, vitaminy (hlavně A a B), silice aj. 
Kůra a listy jsou jedovaté!
Květy působí potopudně, močopudně, snižují horečku a příznivě působí na cévní stěny. Podávají se proto zejména při nachlazení a při chorobách cév. Plody bezu působí analgeticky, osvědčily se zejména při migrénách, neuralgiích, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů (zde působí i protizánětlivě), příznivě působí i při křečích trávicího ústrojí a při nadýmání.
Jak je vidět vzít nůžky, košíček a vydat se na procházku se vyplatí.

Ingredience na 2,5 l sirupu :

30 - 35 velkých květů bezu černého
1 balíček kyselina citronová
1 1/4 kg cukru krupice (může být i třtinový)
4 bio citrony šťáva
1 bio citron nakrájený na plátky
čistý alkohol (vodka, slivovice) bude stačit jen velmi malé množství


Připravte si : 
čisté plátýnko, vyvařené sklenice dobře uzavíratelné, 
větší nádobu ( 3 litrový hrnec ), větší cedník,
kuchyňský teploměr, jemné malé sítko (cedník)



První fáze : 

Nasbírané květy operte pod studenou vodou. V hrnci svařte 2 litry vody a nechte ji vychladnout.
Oprané květy ponořte do vychladlé převařené vody. Přidejte jeden pokrájený BIO citron. Zatěžkejte čistým talířem, zakryjte poklicí a uložte do lednice na 24 hodin.



Druhá fáze :

Krásně voňavou vodu scedťe přes plátýnko vložené do cedníku. Scezenou šťávu vlijte zpět do hrnce.
Přidejte cukr a šťávu ze 4 bio citronů (bez pecek) a 2 polévkové lžíce kyseliny citronové. Zahřejte hrnec maximálně na 30 stupňů a míchejte čistou vařečkou aby se cukr rozpustil. Případnou bílou pěnu sbírejte sítkem. Jakmile se cukr rozpustil odstavte hrnec z plotny. Nyní lijte sirup do připravených vyvařených sklenic přes jemné sítko nebo plátýnko. Sklenice by měli postačit umyté v myčce nebo je můžete sterilizovat v troubě při 100 C na plechu s trochou vody. Na hladinu sirupu kápněte kapku čistého alkoholu a zároveň kápněte i do víčka. Sklenice pevněte uzavřete a uložte do lednice nebo chladného sklepa. A nyní máte hotovo. Užívejte sirup s mírou přece jen se jedná o léčivou bylinku. Sirup řeďte čistou chladnou vodou. Do bezinkové limonády přidejte limetku, citron, lístky máty nebo meduňky. V létě tato limonáda zajistí perfektní a chutné osvěžení.



Užijte si léto s bezinkovou limonádou a v zimě ji užívejte jako sirup nebo do čaje při nachlazení.





Další skvělá možnost (pro dospěláky) jak si užít bezinkovou šťávu je slavný italský aperitiv:

                                                           H U G O


150 ml Prosecca  
20 ml bezinkového sirupu 
4 lístky čerstvé máty
1- 2 limetky
minerální voda (perlivá)
Nalijte vychlazené prosecco do 2 dl sklenice. Přidejte šťávu z limetky. Přidejte mátu a bezinkovou šťávu. Dolijte minerální vodou. Pokud chcete přidejte ještě plátky limetky do nápoje a můžete podávat.








Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky