Gâteau marbré / Francouzská mramorová bábovka
V naší oblíbené pekařské bibli Larousse Pâtisseries jsme objevily recept na francouzskou verzi české bábovky. Ve Francii se peče v hranaté formě na biskupský chlebíček. Nakrájený dobře drží, snadno se přenáší do piknikového koše. Je vhodný pro každou příležitost. Základní recept jsme vylepšily o brusinky a sušené švestky namočené v amarettu a plátky mandlí. Výsledek je skvělý a mírně zastínil tradiční českou bábovku.
Příprava : asi 15 minut
Doba pečení : 50 minut
Ingredience na jednu formu na biskupský chlebíček :
3 celá vejce
175 g másla + kousek másla na vymazání formy
1 špetka soli
175 g hladké mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
200 g krupicového cukru
50 g kakaa
trochu hrubé mouky nebo krupice na vysypání formy
Něco navíc :
hrst sušených brusinek
hrst sušených vypeckovyných švestek
trošku amaretta
plátky mandlí
Pracovní postup :
1) Naložte sušené ovoce do amaretta a odložte stranou. Vymažte máslem formu a vysypte ji hrubou moukou nebo krupicí. Dno formy vysypte plátky mandlí.
2) Oddělte žloutky od bílků a na mírném ohni rozpusťte máslo. Z bílků ušlehejte pevný sníh se špetkou soli.
3) Mouku smíchejte s práškem do pečiva.
4) Pomocí robota se šlehací metlou šlehejte vychladlé máslo s cukrem, potom přidejte žloutky a znovu šlehejte. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a znovu promíchejte na hladké těsto. Přidejte sušené ovoce namočené v amarettu. Vypněte robot a nyní jen pomocí stěrky opatrně vmíchejte sníh z bílků.
5) Rozehřejte troubu na 200 C.
6) Těsto si rozdělte na dva díly a do jednoho vmíchejte kakao.
7) Nyní nalijte těsto do formy ! Jako první kakaové, jako další světlé těsto a takto je střídejte do úplného zpracování těsta. Uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte 50 minnut. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí. Hotové ponechte chvíli ve formě zchladnout a potom vyklopte. Pokud se nedaří vyklopit můžete si pomoci příborovým nožem lehce oddělte pečené těsto od stěn formy. A je hotovo.
To je teda naprosto úchvatný :) Já jsem si teď nedávno našla jeden takový recept na internetu , který byl na mramorovou hrníčkovou bábovku a byl naprosto úžasný také... Kdybych mohla, tak sem pošlu fotky, ale ono to nějak nejde, takže kdyby náhodou někdo chtěl vidět, pošlu soukromě :-)
OdpovědětVymazatDobrý den, mám radost, že se Vám recept líbí. Fotky do komentářů bohužel vkládat nelze ale můžete mi napsat na Facebook Bistro Sezóna a vložit Vaše fotografie. Hezký den Martina
Vymazat