Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Damper / australský chléb

  
  Základ našeho receptu na chléb Damper je v tradičním  australském chlebu  bez droždí. Tento chléb byl původně připravovaný honáky dobytka. Na velké vzdálenosti si s sebou vozili jen minimum surovin - pšeničnou mouku, vodu, cukr, sůl a někdy se jim dostalo mléko. Tradiční příprava chlebu spočívala v jeho pečení ve žhavém popelu. Jedl se sušeným nebo vařeným masem. Později se recept rozšířil do celého světa a jeho dnešní podoba už je daleko od původního receptu. My jsme vyzkoušeli recept plný skvělých ingrediencí a při jeho ochutnávání nás napadlo mnoho dalších obměn. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá. Chuť je opravdu chlebová. Po upečení by měl  chléb na poklepání znít dutě. 
Vyzkoušejte ho třeba jako příkrm k polévce z mrkve a červené čočky. Nebo k zeleninovému salátu.

Příprava: 20 minut
Pečení : 25 minut

Ingredience na 1 chleba :
240 g hladké mouky + trochu na podsypání                                         

2 kávové lžičky prášku do pečiva
1 polévková lžíce krupicového cukru
2 špetky soli
60 g másla vychlazeného
50 g výrazné pálivější klobásy (nejlépe chorizo)
50 g sýra (např. ementálu)
1 hrst černých oliv vypeckovaných (nakrájených na hrubo)
2 polévkové lžíce hladkolisté petrželky
185 ml podmáslí

Budete potřebovat : pečící plech, pečící papír, váleček na těsto a vál

Pracovní postup:
1) Troubu předehřejte na 220 C. Pečící mřížku umístěte do vrchní části trouby. 
     Pečící plech vyložte pečícím papírem.
2) Do větší mísy dejte mouku, kypřící prášek, cukr, sůl a máslo pokrájené na kostičky.
    Prsty vše promněte tak, jako byste dělali drobenku na koláč. Přidejte na drobno pokrájenou klobásu,
    nastrouhaný sýr, olivy a petržel a znovu promíchejte.
3) Udělejte do směsi důlek a nalijte podmáslí. Promíchejte stěrkou. Těsto vyklopte na pomoučněný vál 
    a rychle zpracujte do koule. Kouli ztlačte a zploštěte na placku a rozválejte válečekem do kruhu o 
    průměru 20 cm. 
4) Přeneste těsto na připravený plech s pečícím papírem a nožem na něm naznačte 8 dílů. 
    Neprořízněte ! Vložte chléb do trouby a pečte 20-25 minut. Vyzkoušejte špejlí zda se těsto nelepí.
    Nyní je Váš chléb hotový. Krásně voní a chutná opravdu skvěle !







Náš tip :
Zajímavou verzí je upéct si tento chléb ve sladké verzi. Do těsta se přidávají jablka, skořice a třtinový cukr. Tento sladký chléb se podává s máslem a javorovým sirupem. Už se těšíme až ho vyzkoušíme !

Chutnat bude skvěle i se sušenými rajčaty a rozmarýnem !




Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky