Jarní zeleninová polévka
Na jaře už nechceme jíst husté polévky ale chceme si vychutnávat křehkost a čerstvost zeleniny, která se všude nabízí. Využijte všeho co je kolem Vás čerstvé a krásně zelené. Uvařte si skvělou jarní polévku.
Ingredience pro asi 6 porcí :
3 větší očištěné mrkve
1 petržel oloupaná
1/4 celeru oloupaný
2 polévkové lžíce másla
10 drobnějších brambor oloupaných
2 stonky řapíkatého celeru oloupaného
sůl, čerstvý mletý pepř
1 a 1/4 l litru domácího zeleninového nebo kuřecího vývaru
5 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
50 g hrášku
50 g zelených fazolek
3 stonky zeleného chřestu
petrželka, pažitka
Pracovní postup :
1) Veškerou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očištěte a pokrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a pokrájejte na větší kousky, řapíkatý celer nakrájejte na drobno, zelený chřest na špalíčky.
2) V hrnci ve kterém budete vařit polévku rozehřejte dvě lžíce másla a orestujte na něm :
mrkev, celer, petržel. Po chvilce přidejte brambory a řapíkatý celer. Dodejte nové koření, celý pepř a bobkový list. Promíchejte, počkejte až se zelenina rozvoní a zalijte ji vývarem. Mírně osolte. Přiveďte k varu a vařte asi 30 minut.
3) Po uplynutí času by měla být zelenina měkká. Přidejte hrášek, fazolky a chřest. Teď přidejte podle chuti pepř. Povařte ještě asi 7 minut. Ochutnejte a případně přisolte. Vaše polévka plná zeleniny je hotová. Ozdobte ji čerstvou sekanou petrželkou a pažitkou.
Komentáře
Okomentovat