Mandlový koláč s broskvemi
K nedělnímu obědu patří i moučník ke kávě. Tentokrát jsme vyzkoušely jednoduchý koláč s mandlemi a kompotovanými broskvemi bez prášku do pečiva a s minimem mouky a cukru. Výsledkem je nepřeslazený lehký dezert, který můžete podávat s kopečkem zakysané smetany. Ovoce můžete libovolně měnit (švestky, ryngle, meruňky ale i jablka) budou Vašemu koláči slušet !
Příprava : 25 minut
Pečení : 35 minut
Ingredience na 1 koláčovou formu :
400 g kompotovaných broskví (okapaných)
3 celá vejce
75 g krupicového cukru
špetka soli
100 g hladké mouky
120 g mletých mandlí
130 g smetany ke šlehání
máslo na vymyzání formy a hrubá mouka na vysypání
moučkový cukr na poprášení
Pracovní postup:
1) Kompot zcedíme od šťávy a necháme ovoce okapat.
Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo krupicí.
2) Vejce, cukr a sůl šleháme ručním šlehačem nebo pomocí robota se šlehací metlou do pěny.
Po lžících přidáváme mouku, potom mleté mandle a nakonec přilíváme smetanu.
Šleháme do hladkého těsta. Rozehřejeme troubu na 180 C.
3) Těsto nalijeme do formy a na něj klademe ovoce.
Vložíme do trouby a pečeme asi 35 minut do zlatova.
Vyzkoušejte špejlí zda se na ní těsto nelepí.
Hotový koláč můžete lehce pocukrovat moučkovým cukrem.
Servírujte vychladlý, koláč jde dobře vyndat z formy a lehce krájet .
Komentáře
Okomentovat