Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Švýcarská roláda / Swiss roll



Švýcarská roláda je piškotový moučník s náplní, obvykle plněný marmeládou. Piškot je nejčastěji světlý ale může být  i čokoládový. Těsto by nemělo mít vzduchové bubliny aby při rolování nepopraskalo. Další důležitou radou je nepéct piškotový plát příliš dlouho opět zde hrozí popraskání a roláda by byla příliš vysušená. Švýcarsko není zemí původu rolády ale švýcaři ji moc rádi pečou a najdete ji témě ve všech obchodech a cukrárnách. My pro Vás máme jednoduchý recept na piškotový plát, který hravě zvládnete. Přemýšlely jsme nad zajímavou náplní, přece jen marmeláda se nám zdá už okoukaná. Inspirovala nás báječná jahodovo-banánová zmrzlina ze Světozoru. Zkuste tuhle netradiční náplň a napište nám jak Vám chutnala.


Doba přípravy : 20 minut
Doba pečení : 5 - 8 minut

Budete potřebovat :
pečící plech, pečící papír, utěrka namočená v ledové vodě, šťouchadlo na brambory
ruční šlehač nebo robot se šlehací metlou


Ingredience na 1 roládu :         

3 vejce
200 ml cukru krupice + trochu cukru na posypání
200 ml hladké mouky
2 čajové lžičky prášku do pečiva
50 ml mléka
moučkový cukr na ozdobu

Náplň:

250 g čerstvých jahod
2 banány
125 g mascarpone
trošku cukru na oslazení náplně                                           



Pracovní postup:

1) Vyložte plech pečícím papírem. Předehřejte troubu na 250 C.

2) Pomocí elektrické šlehací metly utřete celá vejce s cukrem. 
    Šlehejte tak dlouho dokud směs nebude hezky nadýchaná a lehká.

3) V misce lehce promíchejte mouku s práškem do pečiva a snižte otáčky a postupně přidávejte do  
    vaječné směsi. 
    Nakonec pomalu přilijte mléko, promíchejte a vypněte šlehač. 
    Vznikne Vám hladká nadýchaná hmota.

4) Pomocí stěrky rozetřete těsto na plech vyložený pečícím papírem. 
    Rozetřete do všech stran a okrajů, uhlaďte rovnoměrně po celé ploše. 
    Vložte ihned do rozehřáté trouby. Pečte 5 - 8 minut, opravdu hlídejte a nepřepečte. 
    Jakmile těsto zpevní a mírně zezlátne ihned vyndejte z trouby. Zkontrolovat ho můžete špejlí.
    Píchněte špejli do středu plátu, pokud se Vám na ni těsto neplepí je správně upečené.

5) Upečené těsto zlehka posypte trochou cukru. 
    Srolujte po delší straně pomalu a opatrně horkou roládu i s papírem.
    Přiložte na ní studenou vlhkou utěrku a nechte pár minut působit.
    Zkuste odloupnout pečící papír z rolády, jakmile to půjde pomalu roládu rozbalujte a zbavujte ji
    papíru. Po té ji znovu srolujte a nechte ještě chvíli chladnout.

6) Připravte si ovocnou náplň : 
    Očištěné a omyté jahody pokrájejte na hrubší kousky do mísy.
    Oloupejte banány a pokrájejte je na kolečka. Ovoce posypte troškou cukru a přidejte mascarpone.   
    Teď vezměte šťouchadlo na brambory a celou směs několikrát promačkejte. 
    Ochutnejte, případně doslaďte.

7) Opatrně roládu rozbalte a pomocí stěrky na ní naneste ovocnou směs. 
    Rozetřete po celé ploše a znovu opatrně ale pevně srolujte. 
    Povrch můžete pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit ovocem. 
    Hotovou roládu krájejte na plátky.





















Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky