Švýcarská roláda / Swiss roll
Doba přípravy : 20 minut
Doba pečení : 5 - 8 minut
Budete potřebovat :
pečící plech, pečící papír, utěrka namočená v ledové vodě, šťouchadlo na brambory
pečící plech, pečící papír, utěrka namočená v ledové vodě, šťouchadlo na brambory
ruční šlehač nebo robot se šlehací metlou
Ingredience na 1 roládu :
3 vejce
200 ml cukru krupice + trochu cukru na posypání
200 ml hladké mouky
50 ml mléka
moučkový cukr na ozdobu
Náplň:
250 g čerstvých jahod
2 banány
125 g mascarpone
trošku cukru na oslazení náplně
Pracovní postup:
1) Vyložte plech pečícím papírem. Předehřejte troubu na 250 C.
2) Pomocí elektrické šlehací metly utřete celá vejce s cukrem.
Šlehejte tak dlouho dokud směs nebude hezky nadýchaná a lehká.
3) V misce lehce promíchejte mouku s práškem do pečiva a snižte otáčky a postupně přidávejte do
vaječné směsi.
Nakonec pomalu přilijte mléko, promíchejte a vypněte šlehač.
Vznikne Vám hladká nadýchaná hmota.
4) Pomocí stěrky rozetřete těsto na plech vyložený pečícím papírem.
Rozetřete do všech stran a okrajů, uhlaďte rovnoměrně po celé ploše.
Vložte ihned do rozehřáté trouby. Pečte 5 - 8 minut, opravdu hlídejte a nepřepečte.
Jakmile těsto zpevní a mírně zezlátne ihned vyndejte z trouby. Zkontrolovat ho můžete špejlí.
Píchněte špejli do středu plátu, pokud se Vám na ni těsto neplepí je správně upečené.
5) Upečené těsto zlehka posypte trochou cukru.
Srolujte po delší straně pomalu a opatrně horkou roládu i s papírem.
Přiložte na ní studenou vlhkou utěrku a nechte pár minut působit.
Zkuste odloupnout pečící papír z rolády, jakmile to půjde pomalu roládu rozbalujte a zbavujte ji
papíru. Po té ji znovu srolujte a nechte ještě chvíli chladnout.
papíru. Po té ji znovu srolujte a nechte ještě chvíli chladnout.
6) Připravte si ovocnou náplň :
Očištěné a omyté jahody pokrájejte na hrubší kousky do mísy.
Oloupejte banány a pokrájejte je na kolečka. Ovoce posypte troškou cukru a přidejte mascarpone.
Teď vezměte šťouchadlo na brambory a celou směs několikrát promačkejte.
Ochutnejte, případně doslaďte.
7) Opatrně roládu rozbalte a pomocí stěrky na ní naneste ovocnou směs.
Rozetřete po celé ploše a znovu opatrně ale pevně srolujte.
Povrch můžete pocukrovat moučkovým cukrem a ozdobit ovocem.
Hotovou roládu krájejte na plátky.
Komentáře
Okomentovat