čtvrtek 27. února 2014

Zelňáky


Zelňáky jsou naše oblíbené jídlo. Dobře poslouží jako příkrm k husté polévce např. bramboračce nebo jako večeře podávené se salátem.


Ingredience na 2 plechy  menších zelňáků:

500 g hladké mouky
450 g kysaného zelí
150 g sádla
    1 lžíce mletých škvarků lze nahradit    
      vypraženou slaninou
      nebo uzeným masem nadrobno pokrájeným
    1 vejce
    sůl, pepř


Pracovní postup :

1) Prosátou mouku smíchejte  v míse se sádlem a dobře okapaným  kysaným zelím. Přidejte vejce, mleté škvarky ( nebo uzené maso, nebo vyškvařenou a vychladlou slaninu). Ochuťe solí a pepřem. Nebojte se zelňáky osolit. Z těsta vyválejte na vále  asi půl centimetrovou  placku. 
Rozehřejte troubu na 200 C.

2) Z vyválené placky vykrarujte pomocí skleničky kolečka a klaďte je na připravené pečící plechy předem vyložené pečícím papírem. 
3) Pečte  do zlatova asi 20 - 25 minut.
Nejlepší chuť mají ještě teplé. Zelňáky vydrží i několik dní.