Zelňáky
Zelňáky jsou naše oblíbené jídlo. Dobře poslouží jako příkrm k husté polévce např. bramboračce nebo jako večeře podávené se salátem.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: cca 20 minut
Ingredience na 2 plechy menších zelňáků:
500 g hladké mouky
450 g kysaného zelí
150 g sádla
1 lžíce mletých škvarků lze nahradit vypraženou slaninou nebo uzeným masem nadrobno pokrájeným
1 vejce
sůl, pepř
sůl, pepř
Pracovní postup :
1) Prosátou mouku smíchejte v míse se sádlem a dobře okapaným kysaným zelím. Přidejte vejce, mleté škvarky ( nebo uzené maso, nebo vyškvařenou a vychladlou slaninu). Ochuťe solí a pepřem. Nebojte se zelňáky osolit. Z těsta vyválejte na vále asi půl centimetrovou placku.
Rozehřejte troubu na 200 C.
2) Z vyválené placky vykrajujte pomocí skleničky nebo velkého vykrajovátkakolečka a klaďte je na připravené pečící plechy předem vyložené pečícím papírem.
3) Pečte do zlatova asi 20 - 25 minut.
Nejlepší chuť mají ještě teplé. Zelňáky vydrží i několik dní.
Komentáře
Okomentovat