středa 12. února 2014

Panzanella - italský chlebový salát

Panzanella ……..už to slovo tak krásně zní a až ochutnáte tenhle výborný salát budete se k němu stále vracet.
Připravíte ho velmi snadno. Základ salátu tvoří tvrdý bílý italský chléb, rajčata a bazalka. Existuje mnoho verzí tohoto lahodného pokrmu a na Vás je jakou si vytvoříte. Nám chutná s okurkou a grilovanou paprikou. Ale můžete do něj přidat i sýr nebo pancettu. V některých italských domácnostech se chléb do salátu namáčí jinde se nechá nasáknout šťávou z rajčat, zeleniny a zálivkou z oleje a vinného octa. Tu druhou variantu mám nejradši.




Ingredience pro 3-4 málo hladové osoby:

4  papriky (nebo červené kapie) ogrilované a sloupnuté
bochník okoralého italského chleba
1 kg zralých rajčat
2 lžičky kaparů v soli
1 cibule červená nadrobno pokrájená
2 stonky nakrájeného řapíkatého celeru
1 salátová okurka
čerstvá bazalka
vinný ocet
olivový olej
stroužek česneku



Pracovní postup:

1) Nejprve si připravte papriky. Opečte je nejlépe na grilu do černa, aby se slupka z nich dala oloupat. 
    Vložte je horké do mikrotenového sáčku a zaklepejte s nimi.   
    Vyjměte je, ponechte chvíli zchladnout a oloupejte z nich slupku.
    Papriky pokrájejte na proužky asi 0,5 cm.

2) Chléb pokrájejte nebo natrhejte na kousky a vložte je do větší mísy.

3) Rajčata nakrájejte na kousky, dejte do většího cedníku a nechte z nich okapat šťavu do čisté misky. 

4) V další míse smíchejte  kapary, nakrájenou cibuli, nakrájenou okurku a  nakrájený řapíkatý celer.
     Přidejte pokrájené ogrilované papriky a bazalku. Všechnu zeleninu zlehka promněte a promíchejte.    
     Přidejte okapaná rajčata.

5) Do rajčatové šťávy přidejte dvě lžíce vinného octa a cca 10 lžic olivového oleje. 
    Do této zálivky rozmačkejte česnek.  Osolte a opepřete. 

6) Zeleninu smíchejte s připraveným chlebem a zalijte připravenou zálivkou.
    Důkladně vše promíchejte. Nechte chvilku odpočinout a můžete podávat. 
    Nejlepší je podávat panzanellu vychlazenou.