čtvrtek 27. února 2014

Mrkvová polévka s červenou čočkou

Tahle polévka je vynikající, jemná a sytá. Jednoduchá na přípravu z  dostupných ingrediencí.

Ingredience asi na 1 litr polévky:


4 velké mrkve očištěné a pokrájené na menší kousky    
1 hrnek červené čočky
1 litr kvalitního zeleninového vývaru
1/2 jemně pokrájené cibule
2 stroužky česneku pokrájeného nahrubo
sůl, pepř
olivový olej

zakysaná smetana k podávání

Pracovní postup:

1) Rozehřejte v hrnci 2 polévkové lžíce olivového oleje a zpěňte na něm cibuli, přidejte pokrájenou mrkev  a osmahněte. Přidejte česnek rychle zamíchjete a přilijte vývar. Vsypte čočku a vařte asi 15 minut až mrkev změkne.

2) Odstavte z hořáku a dochuťe solí a pepřem a rozmixujte ponorným tyčovým mixérem do hladka. Případně ponechte kousky mrkve.

3) Podávejte s opečenými krutony a s kopečkem zakysané smetany a kapkou olivového oleje.