Falafel
Mám ráda arabskou kuchyni a v arabské restauraci si nejradši objednávám právě falafel. Už dávno jsem ho chtěla vyzkoušet doma a teď na něj došlo. A není to zase taková věda si tenhle oblíbený pokrm připravit. Zkuste si to je to rychlé . Nejvíc práce dá rozšťouchat cizrnu pak už máte skoro vyhráno……Tak tedy jak na něj….
Ingredience : na cca. 15 kuliček:
1 asi 400 g plechovka nakládané cizrny
1 citron (vylisovaná šťáva)
Sůl, pepř
2 stroužky česneku prolisované
1 menší cibule jemně pokrájené
koření - koriandrová nať, čerstvá petrželka - pokrájené na jemno
špetka chilli, drcený římský kmín
1 vejce
zhruba 3 lžíce hladké mouky
olej na smažení
Na jogurtový dip:
Bílý jogurt
Česnek
Petrželka
Sůl, pepř
trochu citronové šťávy
Pracovní Postup:
1) Pokud si chcete užít šťouchání nasypte okapanou cizrnu do misky a šťouchadlem na brambory jí důkladně rozmělněte na kaši. Pokud si chcete ušetřit čas práci za vás může udělat kuchyňský robot.
2) Do rozmačkané cizrny přidejte jemně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, citronovou šťávu a všechno připravené koření. Dále přidejte vejce a mouku. Nebojte se směs osolit. Vše řádně promíchjete. Směs musí být pevná a hustá aby Vám kuličky držely při smažení pohromadě.
3) Vlhkýma rukama utvořte první kuličku a na zkoušku usmažte v silné vrstvě rozpáleného oleje dozlatova ( jde spíše o fritování). Ochutnejte a případně ještě dochuťte. Pokračujte a dosmažte zbytek směsi.
4) Falafel podávejte s jogurtovým dipem. Smíchejte jogurt s posekanou petrželkou a utřeným stroužkem česneku, osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou .
Podávejte s ogrilovaným arabským chlebem a zeleninovým salátem.
Komentáře
Okomentovat