sobota 15. února 2014

Falafel

Mám ráda arabskou kuchyni a v arabské restauraci  si nejradši objednávám  právě falafel. Už dávno jsem ho chtěla vyzkoušet doma a teď na něj došlo. A není to zase taková věda si tenhle oblíbený pokrm připravit. Zkuste si to je to rychlé . Nejvíc práce dá rozšťouchat cizrnu pak už máte skoro vyhránoTak tedy jak na něj.


Ingredience :   na cca. 15 kuliček:


1  asi 400 g plechovka  nakládané cizrny
1 citron (vylisovaná šťáva)
Sůl, pepř
2 stroužky česneku prolisované
1 menší  cibule jemně pokrájené
koření - koriandrová nať,  čerstvá petrželka - pokrájené na jemno
špetka chilli, drcený římský kmín
1 vejce
 zhruba 3 lžíce hladké mouky
sezamová semínka dle chuti 
olej na smažení

Na jogurtový dip:


Bílý jogurt
Česnek
Petrželka
Sůl, pepř
trochu citronové šťávy



Pracovní Postup:


1) Pokud si chcete užít šťouchání nasypte okapanou cizrnu do misky a šťouchadlem na brambory jí důkladně rozmělněte na kaši. Pokud si chcete ušetřit čas práci za vás může udělat kuchyňský robot.

2) Do rozmačkané cizrny přidejte jemně pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, citronovou šťávu a všechno připravené  koření. Dále přidejte vejce a mouku. Nebojte se směs osolit. Vše řádně promíchjete. Směs musí být pevná a hustá aby Vám kuličky držely při smažení pohromadě.

3) Vlhkýma  rukama  utvořte první kuličku a na zkoušku usmažte v silné vrstvě rozpáleného  oleje dozlatova ( jde spíše o fritování). Ochutnejte  a případně ještě dochuťte. Pokračujte a dosmažte zbytek směsi.

4) Falafel podávejte s jogurtovým dipem.  Smíchejte   jogurt s  posekanou petrželkou a  utřeným stroužkem  česneku, osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou .


Podávejte s ogrilovaným arabským chlebem a zeleninovým salátem.