Crostata di ricotta con fragole / Koláč z ricotty s jahodami
Ricotta je moje srdeční záležitost a v tomhle koláči v kombinaci a jahodami je to opravdu pochoutka.
Nepotřebujete váhu všechny suroviny odměříte čtvrtlitrovým hrnkem.
Užijte si tento snadný italský dezert plný vůní a chutí.
Těsto na 1 koláčovou formu:
1 a půl hrnku hladké mouky
půl sáčku prášku do pečiva
čtvrt hrnku krupicového cukru
100 g másla pokojové teploty
2 žloutky
nastrouhaná kůra z jednoho citronu (nejlépe BIO)
3 lžíce plnotučné smetany
Náplň:
75 g másla pokojové teploty
1/2 hrnku krupicového cukru
2 kelímky okapané ricotty (nebo 1 kelímek ricotty a 1 polotučný měkký tvaroh)
1 žloutek
6 lžic plnotučné smetany
250 g čerstvých jahod a cukr krupice na oslazení jahod
250 g čerstvých jahod a cukr krupice na oslazení jahod
nastrouhaná z citrónu
Pracovní postup :
1) V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr.
2) V malé misce našlehejte ručním mixerem smetanu, citronovu kůru a žloutky.
Přilejte do mísy s moukou, přidejte máslo a proměte v těsto.
Nechte pak cca půl hodiny odpočinout v chladu.
3) Mezitím si udělejte náplň do koláče.
Našlehejte máslo s cukrem, přidejte ricottu, smetanu a žloutek.
Nakonec citronovou kůru. Omyté jahody odstopkujte a pokrájejte na čtvrtky,
zasypte cukrem podle chuti a ponorným mixérem z nich udělejte pyré.
4) Rozehřejte troubu na 190 C.
Poté vyválejte těsto a vyložte jím vysypanou a vymazanou koláčovou formu.
Prsty vytvořte okraje a přitiskněte je ke stěně formy.
5) Na těsto nalijte ricottovou náplň a pomocí stěrky rovnoměrně uhlaďte.
Na náplň pomocí čajové lžičky nanášejte jahodové pyré podle Vaší fantazie.
6) Pečte zhruba po dobu 45 minut.
Po upečení nechte vychladnout a můžete servírovat.
V chladu vydrží až 2 dny. Místo jahod můžete použít borůvky nebo meruňky.
Komentáře
Okomentovat