neděle 9. února 2014

Crostata di ricotta con fragole / Koláč z ricotty s jahodami

Ricotta je moje srdeční záležitost a v tomhle koláči v kombinaci a jahodami je to opravdu pochoutka.
Nepotřebujete váhu všechny suroviny odměříte čtvrtlitrovým hrnkem. 
Užijte si tento snadný italský dezert plný vůní a chutí.



Těsto na 1 koláčovou formu:
1 a půl hrnku hladké  mouky
půl sáčku prášku do pečiva
čtvrt hrnku krupicového cukru
100 g másla pokojové teploty
2 žloutky
nastrouhaná kůra z jednoho citronu (nejlépe BIO)
3 lžíce plnotučné smetany

Náplň:
75 g másla pokojové teploty
1/2 hrnku krupicového cukru
2 kelímky okapané  ricotty (nebo 1 kelímek ricotty a 1 polotučný měkký tvaroh)
1 žloutek
6 lžic plnotučné smetany
250 g čerstvých jahod a cukr krupice na oslazení jahod
nastrouhaná z citrónu

Pracovní postup :


1) V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a cukr. 
2) V malé misce našlehejte ručním mixerem smetanu, citronovu kůru a žloutky. 
    Přilejte do mísy s moukou, přidejte máslo a proměte v těsto. 
    Nechte pak cca půl hodiny odpočinout v chladu. 
3) Mezitím si udělejte náplň do koláče. 
    Našlehejte máslo s cukrem, přidejte ricottu, smetanu a žloutek. 
    Nakonec  citronovou kůru. Omyté jahody odstopkujte a pokrájejte na čtvrtky, 
    zasypte cukrem podle  chuti  a ponorným mixérem z nich udělejte pyré.
4) Rozehřejte troubu na 190 C. 
    Poté vyválejte těsto a vyložte jím vysypanou a vymazanou koláčovou formu. 
    Prsty vytvořte okraje a přitiskněte je ke stěně  formy.
5) Na těsto nalijte ricottovou náplň a pomocí stěrky rovnoměrně uhlaďte. 
    Na náplň pomocí čajové lžičky nanášejte jahodové pyré podle Vaší fantazie.
6) Pečte zhruba po dobu 45 minut.  
    Po upečení nechte vychladnout a můžete servírovat. 
    V chladu vydrží až 2 dny. Místo jahod můžete použít borůvky nebo meruňky.