Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Cannoli siciliani

Cannoli jsou sicilské trubičky  pocházející z oblasti Palerma s bohatou historií. Jejich název vznikl z latinského Cannolo, což znamená malou trubku. Tyto delikátní trubičky se smaží ve všech sicilských rodinách v různých obměnách. Každá rodina tvrdí, že vlastní ten nejoriginálnější  a pravý recept. Prošla jsem stovky receptů a našla ten svůj. Cannoli mohou chutnat velmi sladce nebo naopak mohou být  i téměř bez cukru. V každém případě jsou to smažené trubičky, plněné sladkou krémovou náplní z ricotty nejlépe ovčí. Cannoli jsou velmi oblíbené i v americké kuchyni kam  recept dovezli italští emigranti. V Americe trochu zmutovali a plní se nugátovým krémem nebo mascarpone. Občas se objeví jako náplň žloutkový krém. Velikost Cannoli je různá od malinkých, kterým se říká cannulicchi až po obrovské. Původně se Cannoli smažili pouze v době masopustu dnes se s nimi setkáte jako s běžným dezertem v nabídce italských cukráren i kaváren. Tak že, pokud chceme být autentičtí měli by Cannoli vypadat takto : smažené těsto s obsahem marsaly je základ, náplň ovčí ricotta, zdobení: čokoládové vločky nebo kandované višně, kandovaná citrusová kůra a sekané čerstvé pistácie. Na závěr se cannoli pocukrují moučkovým cukrem. Velmi netradiční způsob plnění může být arašídové máslo. Zkuste si je usmažit a zamilujete si je už při jejich přípravě .

Zvláštní pomůcky :
kovové trubičky na pečení kremrolí, cukrářský sáček, zdobící špička, papírové utěrky

Ingredience na cca 30 malých cannoli : (podle síly použitých trubiček)

50 g sádla 
150-200 g krupicového cukru
2 vejce
50 ml marsaly
300 g hladké mouky smíchané se špetkou soli
olej na smažení
Náplň:
450 g ricotty 
krupicový cukr (záleží na vás jak sladkou náplň chcete mít)

Pracovní postup:

1) Z uvedených ingrediencí vypracujte hladké pružné těsto. Zformujte těsto do koule a přikryjte ho folií. Uložte těsto alespoň na hodinu do lednice . 
2) Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněném vále na plát vysoký asi 3 mm. Vykrajujte kolečka nebo čtverce velké tak aby lehce obtočili Vámi zvolenou trubičku. Protilehlé konce spojte. Aby se Vám lehce spojili jeden konec navlhčete kapkou vody. Tímto způsobem pokračujte až spotřebujete všechno těsto.
3) V pánvi rozpalte větší množství oleje tak aby byly trubičky při smažení ponořené. Olej musí být rozpálený ale ne vroucí. Postupně vkládejte Cannoli a smažte je po obou stranách dozlatova. Nevkládejte je příliš vedle sebe aby měli prostor. Vyjměte je z oleje, nechte okapat na papírových utěrkách a nechte je chvíli zchladnout. Hotové je stáhněte  z trubiček.  
4) Promíchejte okapanou ricottu s cukrem do hladkého krému. Oslaďte dle Vaší chuti. Můžete přidat pravou vanilku. Cannoli plňte pomocí cukrářského sáčku se zdobící špičkou těsně před podáváním, v dobré kondici vydrží několik hodin. Zpět do lednice už nepatří, protože by se rozmočili. Nikdy je nedělejte do zásoby. Ozdobte je sekanými pistáciemi a na závěr je pocukrujte moučkovým cukrem.










Komentáře

  1. Canolli jsou úžasné! V Itálii vím, kam si na ně zajít :-) Jistě by stálo za úvahu vyzkoušet je i doma v kuchyni. Naposledy jsem canolli jedla ve společnosti italské rodiny, kde v čele stolu seděl Sicilián :-) Řeč se stále točila kolem sicilské kuchyně a právě tohle pečivo stálo na vítězných příčkách. Do ricottového krému se prý musí nutně přidat kůra sicilských citrónů a kapka citrónové šťávy, aby nechyběla pečeť autenticity. Děkuji za připomenutí moc prima receptu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za mily komentář ! Příště citron určitě přidám :-)! Až je budete pect dejte vědet ! Ať se podaří ! Přeji krásný den ! Martina

      Vymazat

Okomentovat

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky