Arancini di riso
V kalendáři únor, venku modrá obloha jako v Palermu……Zůstaneme tedy ještě chvilku s našimi recepty na Sicílii. Uvařte si s námi sicilskou specialitu Arancini. Tvarem i barvou díky použitému šafránu se podobají pomerančům. Spojení rýže, parmazánu, mletého masa a hrášku společně tvoří neodolatelnou chuť. Můžete je jíst teplé jako předkrm nebo hlavní jídlo nebo studené na svačinu. Na Sicílii je najdete kdekoli a kdykoli. Mohou mít různé podoby i tvary. Najdete je plněné šunkou, mletým masem, sýrem i ricottou nebo špenátem…
Ingredience asi na 9 větších Arancini :

500 g rýže arborio
300 g mleté maso (směs nebo jen hovězí)
1/2 cibule jemně pokrájenou
1lžíce rajčatového protlaku
1 dl červeného vína
50-100 g strouhaného parmazánu
sýr provolone (nebo mozzarela)
100 g mraženého hrášku
3 žloutky do rýže
2 celá vejce na obalení arancini
strouhanka
šafrán v prášku, mořská sůl, čerstvý mletý pepř
máslo kousek do rýže a kousek do ragů
olej na smažení
olivový olej
Pracovní postup:
1) Dejte vařit 1 litr osolené vody. Do vroucí vody vsypte rýži a nechte vodu zcela vyvařit. Pokud je vody málo a rýže stále tvrdá přidejte trochu vlažné vody. Rýže by měla být měkká na skus ale ne rozvařená.
2) Mezitím v pánvi na olivovém oleji a trošce másla orestujte cibuli do zlatova, přidejte mleté maso a zalijte červeným vínem. Jakmile se alkohol vypaří, zalijte maso sklenkou vody s rajčatovým protlakem, dochutťe solí a pepřem a nechte zcela zredukovat. Hotovou masovou směs odložte stranou později ji použijete jako jednu z náplní.
3) Do mírně zchladlé uvařené rýře zamíchejte půl čajové lžičky šafránu v prášku, který si předem rozpustťe ve lžíci horké vody. Přidejte kousek másla, nastrouhaný parmazán podle chuti a 3 žloutky. Vše energicky promíchejte.
4) Sýr provolone (nebo mozzarellu či jakýkoliv sýr, který se rozpustí) nakrájejte na kostičky. A teď začne ta zábavnější část vaření. Zchladlou rýžovou směs si rozprostřete na velký tác nebo kuchyňské prkýnko. Do navlhčené dlaně si dejte rýžovou směs, naplňte ji troškou sýra, troškou masové směsi a hráškem. Přikryjte dalším kopečkem rýžové směsi a vytvořte koule o velikosti Vaší dlaně. Obalte kouli ve vejci a ve strouhance. Hotové je smažte nebo spíše fritujte v silné vrtsvě rozehřáteho oleje na smažení. Takto pokračujte až do chvíle kdy spotřebujete všechnu rýži. Je to zábava ale vyžaduje to i trochu zručnosti a soustředění. Hotové Arancini podávejte se zeleninovým salátem a sklenkou červeného vína.
Komentáře
Okomentovat