Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Arancini di riso

V kalendáři únor, venku modrá obloha jako v Palermu……Zůstaneme tedy ještě chvilku s našimi recepty na Sicílii. Uvařte si s námi sicilskou specialitu Arancini. Tvarem i barvou díky použitému šafránu se podobají pomerančům. Spojení rýže, parmazánu, mletého masa a hrášku společně tvoří neodolatelnou chuť. Můžete je jíst teplé jako předkrm nebo hlavní jídlo nebo studené na svačinu. Na Sicílii je najdete kdekoli a kdykoli. Mohou mít různé podoby i tvary. Najdete je plněné šunkou, mletým masem, sýrem i ricottou nebo špenátem…


Ingredience asi na 9 větších Arancini :


500 g rýže arborio
300 g mleté maso (směs nebo jen hovězí)
1/2 cibule jemně pokrájenou
1lžíce rajčatového protlaku
1 dl červeného vína
50-100 g strouhaného parmazánu
sýr provolone (nebo mozzarela)
100 g mraženého hrášku
3 žloutky do rýže
2 celá vejce na obalení arancini
strouhanka
šafrán v prášku, mořská sůl, čerstvý mletý pepř  
máslo kousek do rýže a kousek do ragů
olej na smažení
olivový olej

Pracovní postup:

1) Dejte vařit 1 litr  osolené vody. Do vroucí vody  vsypte  rýži a nechte  vodu zcela vyvařit. Pokud je vody málo a rýže stále tvrdá přidejte trochu vlažné vody. Rýže by měla být měkká na skus ale ne rozvařená. 


2) Mezitím v pánvi na olivovém oleji a trošce másla orestujte  cibuli do zlatova, přidejte mleté maso a zalijte červeným vínem. Jakmile se alkohol vypaří, zalijte maso sklenkou vody s rajčatovým protlakem, dochutťe solí a pepřem a nechte zcela zredukovat. Hotovou masovou směs odložte stranou později ji použijete jako jednu z náplní.

3) Do mírně zchladlé uvařené rýře zamíchejte půl čajové lžičky šafránu v prášku, který si předem rozpustťe  ve lžíci horké vody. Přidejte  kousek másla, nastrouhaný parmazán podle chuti a 3 žloutky. Vše energicky promíchejte.


4) Sýr provolone (nebo mozzarellu či jakýkoliv sýr, který se rozpustí) nakrájejte na kostičky. A teď začne ta zábavnější část vaření. Zchladlou rýžovou směs si rozprostřete na velký tác nebo kuchyňské prkýnko. Do navlhčené dlaně si dejte rýžovou směs, naplňte ji troškou sýra, troškou masové směsi a hráškem. Přikryjte dalším kopečkem rýžové směsi a vytvořte koule o velikosti Vaší dlaně. Obalte kouli  ve vejci a ve strouhance. Hotové je   smažte  nebo spíše fritujte v silné vrtsvě rozehřáteho oleje na smažení. Takto pokračujte až do chvíle kdy spotřebujete všechnu rýži. Je to zábava ale vyžaduje to i trochu zručnosti a soustředění. Hotové Arancini podávejte se zeleninovým salátem a sklenkou červeného vína.







Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky