úterý 25. února 2014

Noisettine

Stále něco pečete ? 
V lednici se Vám hromadí bílky a nevíte kam s nimi ? 
V tomhle receptu je jich šest.
Vyzkoušejte francouzské Noisettine podle kuchařské bible Larousse Pâtisseries. Jsou rychlé, jsou ořechové a jsou………….….no uvidíte sami.
Francouzi mají na Noisettine speciální obdélníkové formičky. Jenže my už máme doma tolik různých forem, že jsme se rozhodly využít právě ty.  Použily jsme formu na cannellés a výsledkem jsou  krásné bábovičky. Takže využijte to co Vám nabízí Vaše zásoby a nemusíte kvůli tomuhle pečení hned utíkat pro další nové formičky…….i když jednou je možná koupíme .

Příprava: 20 minut

Ingredience pro 15 menších Noisettine :

130 g mletých lískových ořechů (nebo směs ořechů a mletých mandlí)
6 bílků
160 g moučkového cukru + cukr na posypání
40 g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
Amaretto (stačí jen opravdu málo např. 2 kávové lžičky)
špetka skořice

Pracovní postup:

1) V míse smíchejte moučkový cukr s bílky (nešlehejte ).

2) Přidejte mleté ořechy, mouku a znovu promíchejte.

3) Přilijte rozpuštěné máslo (zchladlé) a promíchejte.

4) Troubu rozehřejte na 200 C.

5) Lehké ale husté těsto nalijte do připravených formiček. 
    Neplňte je až po okraj.
    Noisettine zvětší svůj objem. Pečte zhruba 30 minut.

6) Upečené Noisettine vyjměte z trouby a nechte chvíli zchladnout. 
    Poté je vyklopte z formiček a poprašte moučkovým cukre. 
    Podávejte vlažné nebo studené. 
    
K tomuto dezertu se hodí zmrzlina, vanilková omáčka, jahodové pyré a hlavně hrnek kakaa nebo teplé čokolády.