sobota 15. února 2014

Ricottové lívanečky s brusinkovým pyré

Tak trochu jiné lívance……jsou bez droždí,  jsou lehké, jsou rychlé….jsou…..
No, ochutnejte je sami…..


Ingredience cca na 20 lívanečků:

250 g okapané ricotty
75 g hladké mouky prosáté
  2 vejce
  2 lžíce másla rozpuštěného
olej na smažení






Pracovní postup:


Všechny ingredience důkladně promícháme metličkou nebo ručním šlehačem do hladkého těsta.
Těsto by mělo připomínat husté těsto asi tak jako to na české kynuté lívance. Necháme chvíli odpočinout a poté smažíme na rozpálené pánvi nebo tále s troškou oleje po obou stranách do zlatova.
Jde to velmi rychle. Ve chvíli budete mít misku lívenečků.
Hotové můžete podávat s javorovým sirupem, marmeládou nebo jen  pocukrované moučkovým cukrem.














A nebo vyzkoušejte domácí brusinkové pyré:

250 -  300 g čerstvých velkých kanadských brusinek
80 g cukru 
100 ml vody


Brusinky vařte ve vodě s cukrem asi 6-8 minut. Je legrační je pozorovat při vaření, dělají docela rámus. Vlivem varu začnou po chvíli hlučně praskat. Poté je odstavte z plotny a rozmixujte ponorným mixerem do hladka na pyré. Hotové pyré Vám vydrží v lednici zhruba týden v uzavřené zavařovací sklenici. Pokud ho nespotřebujete k lívanečkům zamíchejte do něj bílý jogurt nebo tvaroh a budete mít skvělý dezert nebo snídani.




Lívanečky z ricotty jsou skvělé ale trochu  chyběla mi vůně droždí. Nicméně když spěcháte nebo si chcete občas dát  odlehčenou verzi jsou právě tyhle lívance dorou volbou.