Ratatouille
Ratatoullie není jen animovaný příběh bláznivého kuchaře ale hlavně velká bašta a to doslova.
Název jídla se skládá ze slova rata, což je neformální výraz pro jídlo (bašta, dokonce žrádlo) a touiller což znamená míchat. Udělejte si čas a pomalu v klidu se věnujte každé ingredienci a vytvořte fantastické jídlo plné chutí a vůní. Je to velmi zdlouhavé a pracnější ale výsledek za to stojí. Připravte si hodně pánví, cedníky a papírové utěrky.
Ingredience pro 6 - 8 porcí :
14 lžic olivového oleje
1 kg cibule jemně pokrájené
3 červené papriky zbavené semen
1 kg vyzrálých rajčat
1 bouquet garni (svazek bylinek)
9 prolisovaných stroužků česneku
mořská sůl jemná a mletý černý pepř
špetka cukru krupice
1,5 kg cuket pokrájených na kostky
500 g lilků pokrájených na kostky
150 ml vody
6 lístků bazalky nakrájených
Pracovní postup :
1) Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a opékáme na mírném ohni 12-15 minut doměkka a dozlatova. Opečenou cibuli dáme do cedníku okapat a pánev vytřeme papírovou utěrkou.
2) Papriky buď opálíme nad plamenem nebo upečeme v troubě pod grilem a sloupneme z nich slupku. Potom je pokrájíme na kousky (čtverce o stranách 4 cm)
3)Na pánvi rozehřejeme další 2 lžíce oleje, přidáme papriky a opékáme na středně silném plameni 3-4 minuty do měkka. Opět je dáme do cedníku okapat.
4) Rajčata povaříme chvilku v horké vodě a oloupeme z nich slupku a nakrájíme na čtvrtky. Dáme je na velkou pánev nebo do hlubšího hrnce, pokapeme 3 lžícemi oleje, přidáme bylinky, česnek, sůl, pepř a cukr a zahříváme 20 minut. Ponecháme v hrnci.
5) Na jinou velkou pánev dáme 3 lžíce oleje, přidáme cukety a opékáme 6-8 minut doměkka.
Opečenou zeleninu odložíme na papírové utěrky.
6) A opět na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a opečeme lilky na středně silném plameni doměkka 6-8 minut. Dáme je do cedníku okapat a vymačkáme z nich nadbytečný olej.
7)A teď všechnu zeleninu včetně opečené cibule přidáme k rajčatům, přilijeme vodu (150 ml), osolíme a opepříme. Pánev nebo hrnec přiklopíme a směs dusíme za občasného míchání asi 20 minut. Odstraníme svazek bylinek a vmícháme bazalku.
Ratatouille lze podávat s vařenými bramborami. Výborně chutná na opečeném plátku bagety. Vařit ho můžete prakticky celý rok.

Název jídla se skládá ze slova rata, což je neformální výraz pro jídlo (bašta, dokonce žrádlo) a touiller což znamená míchat. Udělejte si čas a pomalu v klidu se věnujte každé ingredienci a vytvořte fantastické jídlo plné chutí a vůní. Je to velmi zdlouhavé a pracnější ale výsledek za to stojí. Připravte si hodně pánví, cedníky a papírové utěrky.
Ingredience pro 6 - 8 porcí :
14 lžic olivového oleje
1 kg cibule jemně pokrájené
3 červené papriky zbavené semen
1 kg vyzrálých rajčat
1 bouquet garni (svazek bylinek)
9 prolisovaných stroužků česneku
mořská sůl jemná a mletý černý pepř
špetka cukru krupice
1,5 kg cuket pokrájených na kostky
500 g lilků pokrájených na kostky
150 ml vody
6 lístků bazalky nakrájených
Pracovní postup :
1) Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce olivového oleje, přidáme cibuli a opékáme na mírném ohni 12-15 minut doměkka a dozlatova. Opečenou cibuli dáme do cedníku okapat a pánev vytřeme papírovou utěrkou.
2) Papriky buď opálíme nad plamenem nebo upečeme v troubě pod grilem a sloupneme z nich slupku. Potom je pokrájíme na kousky (čtverce o stranách 4 cm)
3)Na pánvi rozehřejeme další 2 lžíce oleje, přidáme papriky a opékáme na středně silném plameni 3-4 minuty do měkka. Opět je dáme do cedníku okapat.
4) Rajčata povaříme chvilku v horké vodě a oloupeme z nich slupku a nakrájíme na čtvrtky. Dáme je na velkou pánev nebo do hlubšího hrnce, pokapeme 3 lžícemi oleje, přidáme bylinky, česnek, sůl, pepř a cukr a zahříváme 20 minut. Ponecháme v hrnci.
5) Na jinou velkou pánev dáme 3 lžíce oleje, přidáme cukety a opékáme 6-8 minut doměkka.
Opečenou zeleninu odložíme na papírové utěrky.
6) A opět na pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a opečeme lilky na středně silném plameni doměkka 6-8 minut. Dáme je do cedníku okapat a vymačkáme z nich nadbytečný olej.
7)A teď všechnu zeleninu včetně opečené cibule přidáme k rajčatům, přilijeme vodu (150 ml), osolíme a opepříme. Pánev nebo hrnec přiklopíme a směs dusíme za občasného míchání asi 20 minut. Odstraníme svazek bylinek a vmícháme bazalku.
Ratatouille lze podávat s vařenými bramborami. Výborně chutná na opečeném plátku bagety. Vařit ho můžete prakticky celý rok.
Komentáře
Okomentovat