Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Bramborové lokše


Lokše anebo v Čechách bramborové placky to je vzpomínka na dětství. Pekla nám je babička na sucho na rozpálené plotýnce. Je to jídlo s historií. Velmi oblíbené jsou v kuchyni západního Slovenska. Hotové placky se podávají k polévce, plní se zelím nebo mletým masem. Zkuste je místo knedlíků k pečené kachně. Vynikající jsou i na sladko, plněné tvarohem, povidly nebo mákem.



Ingredience asi pro 10-12 kusů záleží jak velké lokše budete péct

1kg brambor uvařených ve slupce
300 g hladké mouky (může být i polohrubá)
sůl
máslo nebo husí sádlo na potření hotových placek

Pracovní postup:
Uvařené, vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
K bramborám přisypáváme mouku a vypracujeme měkké nelepivé těsto. Nemusíme zpracovat všechnu mouku jen tolik aby se těsto spojilo. Příliš mouky může způsobit to, že budou placky tvrdé.
Z těsta utvoříme váleček a z něho odkrajujeme kousky, které rozválíme válečkem na nudle na kulaté placky. Placky by neměly být ani tenké ani tlusté. Během rozvalování podsypáváme zbylou moukou. Rozpálíme plotýnku (pánev nebo tál). A na sucho opékáme z obou stran až se začnou tvořit puchýřky. Trvá to jen krátkou chvilku. Nikam neodcházejte. Po upečení placky ihned odstraníme připečenou mouku  z plotýnky třeba kuchyňskou štětkou na nádobí (samozřejmě novou).  Upečené ihned potřeme po obou stranách rozpuštěným sádlem nebo máslem. Potřené sádlem se hodí jako příloha k masu a k zelí. Potřené máslem jsou ideální k sladkým náplním.  Takto postupujeme dokud nezpracujeme všechno těsto.
A to je vše ! Upečte si lokše a pochutnejte si ! Zmizí Vám prakticky pod rukama.




Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky