Pomerančový chlebíček / Gâteau à l' orange
Po banánovém chlebíčku nyní přichází francouzský pomerančový chlebíček s čokoládou.
Pomeranče jsou teď všude, není tedy problém vyzkoušet tenhle lehký a voňavý dezert.
Příprava Vám zabere maximálně 15 minut.
Ingredience na 1 formu na chlebíček: Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou !
130 g hladké mouky
3 vejce
100 g cukru krupice
1/2 sáčku prášku do pečiva
70 g másla rozpuštěného
3 pomeranče
špetka soli
1 tabulku kvalitní hořké čokolády
1 lžíci moučkového cukru na polevu
Pracovní postup:
1) Vymačkejte štávu z jednoho ze třech pomerančů a ponechte si ji stranou.
2) Oddělte bílky od žloutků.
3) Žloutky v hlubší míse smíchejte ručně pomocí šlehací metličky s rozpuštěným máslem a polovinou šťávy z pomeranče.
4) Zbylé dva pomeranče oloupejte.
Pokud to půjde vyloupněte pouze dužninu podobně jako když loupete grapefruit .
Dužninu pokrájejte na co nejmenší kousky a ponechte stranou.
5) Troubu rozehřejte na 175 C.
6) Mouku smíchjete s práškem do pečiva.
Ke žloutkové směsi přidejte cukr a mouku s práškem do pečiva a lehce zašlehejte.
Přidejte na hrubo posekanou čokoládu a pokrájenou dužninu z pomerančů.
7) Z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh z bílků.
Ušlehané bílky zlehka pomocí stěrky vmíchjete do připraveného těsta.
8) Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a uhlaďte ho.
Vložte formu do trouby a pečte zhruba 30-35 minut.
Upečený chlebíček nechte zchladnout a potom vykopte .
Zbylou šťávu z pomeranče svařte s 1 lžící moučkového cukru na hustý sirup.
Nechte ho zchladnout a celý chlebíček polijte sirupem a nechte zaschnout.
Ozdobit ho můžete rozehřátou čokoládou, nebo jen posypat moučkovým cukrem.
Moc chutné je plátek chlebíčku servírovat s kopečkem créme fra
îche.
Komentáře
Okomentovat