Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Brusinkové muffiny nebo cupcakes


  


Tenhle recept sem prostě musím dát. Mám ho totiž na strašně umaštěném papírku a bojím se, že další pečení už nepřežije a zůstane utajený budoucím generacím. Muffinky a cupcakes jsou vděčné dortíky pro každou příležitost. Tyhle jsou super vláčné a vždycky se povedou. Uděláte s nimi radost  při každé oslavě.

Příprava asi 40 minut
Pečení 20 minut

Ingredience na 12 kusů (1 forma na muffiny)

50 g práškového kakaa (velmi kvalitního nebo vysoce procentní čokoládu v prášku to je ještě lepší)
2,3 dl horké vody
120 g změklého másla
200 g krupicového cukru
2 velká vejce - velikost L
175 g hladké mouky prosáté
2 lžičky prášku do pečiva





A teď brusinky:

máte dvě možnosti buď použijete sušené namočené :
a) ve vodě                                                                                  b) nebo v dobrém likéru já preferuji portské víno

druhá možnost použijete brusinky zavařené jako džem, který také ochutíte likérem
-sušených stačí asi 60 g
-konzervované 1 malá sklenička 100/150 g

Speciální pomůcka: papírové košíčky na pečení muffinků a forma na 12 muffinů

Pracovní postup:

1) Vyložte formu na muffiny papírovými košíčky na pečení.
2) Kakaový prášek nebo čokoládu v prášku rozmíchejte metličkou v horké vodě a nechte zchladnout. Nemusíte  spotřebovat všechnu odměřenou vodu, potřebujete získat jemnou kaši ve které se kakao zcela rozpustí.
3) V robotu nebo pomocí ručního elektrické šlehače ušlehejte máslo s cukrem do pěny.
4) Do ušlehané pěny postupně zašlehávejte celá vejce a nakonec vlijte vychadlou vodu s rozmíchaným kakaem nebo čokoládou
5) Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a přidejte ji do směsi a zašlehejte.
6) Pokud chcete použít sušené brusinky přeceďte je přes jemné síto a  přidejte je do těsta nyní. S konzervovanými ještě počkejte
7) Rozehřejte troubu na 180 C
8) Těsto rozdělte do papírových košíčků. Pokud jste použili sušené brusinky naplňte košíčky těstem. Ponechte asi 4mm od okraje košíčku volné. Muffiny se při pečení zvednou tak abyVám nevytekly.
Pokud máte připravené ochucené konzervované brusinky naplťe košíčky těstem zhruba do poloviny. Na těsto dejte čajovou lžičku brusinek a doplňte košíček další vrstvou těsta. Opět si ponechte volný okraj košíčku.
9) Pečte cca 15-25 minut až se těsto nebude lepit na špejli.

TIP: pokud si chcete dezert ještě vylepšit přidejte do těsta hrst na hrubo posekaných ořechů

Upečené muffiny nechte zcela vychladnout. Můžete je jíst jen tak nebo je vylepšit krémem. Ideální je mascarpone s kapkou smetany, troškou cukru a vanilkou.
Velkou parádu tyhle dortíčky udělají i na vánoce. Inspiraci na zdobení naleznete níže na fotkách. Cukrové ozdoby jsme koupili v Anglii, čokoládové lístky v Německu ale i v českých obchodech už najdete krásné zdobení. Nebo si je vyrobíte z barveného marcipánu.







 













Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky