Translate

Instagram

Instagram
Bistro Sezóna

Facebook

Facebook
Bistro Sezóna

Květákový krém

Květáková polévka zahřeje a potěší chuťové buňky. Není sice jeho sezóna a v zimě ho ani nemám moc ráda ale povedl se mi koupit křehký a příjemně voňavý květák. Zkuste  si uvařit květákový krém i v lednu.

Příprava: 20 minut
Vaření:   25 minut
Počet porcí 4-6

Ingredience :

1 lžíce másla
1středně velká cibule
1stroužek česneku  jemně pokrájený (nemusí být)
3 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžičku sušeného)
1bobkový list
1 větší květák opraný a rozbraný na růžičky
1/2 kg oloupaných brambor pokrájených na kostičky
500-700 ml zeleninového vývaru
500 ml mléka
125 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvý mletý pepř
2 lžíce olivového leje
2 lžíce strouhaného parmazánu

Pracovní postup:

1) Na mírném plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla.
    Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a chvíli míchejte.
    Potom vsypte asi 3/4 květáku  a  brambory.  
    Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen  a vařte do změknutí brambor cca 15 minut.

2) Zbytek květáku rozeberte na co nejmenší růžičky a opečte je na olivovém oleji společně se strouhaným parmazánem dozlatova a dokřupava trvá to asi 2 minuty.

3) Hrnec s polévkou sejměte z hořáku a tyčovým mixerem rozmixujte do hladka.  Vmíchejte smetanu , osolte, opepřete. Podávejte s opečenými kousky květáku. Ozdobte snítkou tymiánu a pár kapkami olivového oleje.













Komentáře

Nejoblíbenější recepty

Archiv blogu

Zobrazit více

Počet zobrazení stránky