Květákový krém
Květáková polévka zahřeje a potěší chuťové buňky. Není sice jeho sezóna a v zimě ho ani nemám moc ráda ale povedl se mi koupit křehký a příjemně voňavý květák. Zkuste si uvařit květákový krém i v lednu.
Příprava: 20 minut
Vaření: 25 minut
Počet porcí 4-6
Ingredience :
1 lžíce másla
1středně velká cibule
1stroužek česneku jemně pokrájený (nemusí být)
3 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžičku sušeného)
1bobkový list
1 větší květák opraný a rozbraný na růžičky
1/2 kg oloupaných brambor pokrájených na kostičky
500-700 ml zeleninového vývaru
500 ml mléka
125 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvý mletý pepř
2 lžíce olivového leje
2 lžíce strouhaného parmazánu
Pracovní postup:
1) Na mírném plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla.
Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a chvíli míchejte.
Potom vsypte asi 3/4 květáku a brambory.
Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen a vařte do změknutí brambor cca 15 minut.
2) Zbytek květáku rozeberte na co nejmenší růžičky a opečte je na olivovém oleji společně se strouhaným parmazánem dozlatova a dokřupava trvá to asi 2 minuty.
3) Hrnec s polévkou sejměte z hořáku a tyčovým mixerem rozmixujte do hladka. Vmíchejte smetanu , osolte, opepřete. Podávejte s opečenými kousky květáku. Ozdobte snítkou tymiánu a pár kapkami olivového oleje.
Příprava: 20 minut
Vaření: 25 minut
Počet porcí 4-6
Ingredience :
1 lžíce másla
1středně velká cibule
1stroužek česneku jemně pokrájený (nemusí být)
3 snítky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžičku sušeného)
1bobkový list
1 větší květák opraný a rozbraný na růžičky
1/2 kg oloupaných brambor pokrájených na kostičky
500-700 ml zeleninového vývaru
500 ml mléka
125 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvý mletý pepř
2 lžíce olivového leje
2 lžíce strouhaného parmazánu
Pracovní postup:
1) Na mírném plameni rozehřejte v hrnci máslo. Vsypte cibuli a 5 minut ji opékejte, aby změkla.
Pak přidejte česnek, tymián a bobkový list a chvíli míchejte.
Potom vsypte asi 3/4 květáku a brambory.
Zalijte vývarem a mlékem. Zvyšte plamen a vařte do změknutí brambor cca 15 minut.
2) Zbytek květáku rozeberte na co nejmenší růžičky a opečte je na olivovém oleji společně se strouhaným parmazánem dozlatova a dokřupava trvá to asi 2 minuty.
3) Hrnec s polévkou sejměte z hořáku a tyčovým mixerem rozmixujte do hladka. Vmíchejte smetanu , osolte, opepřete. Podávejte s opečenými kousky květáku. Ozdobte snítkou tymiánu a pár kapkami olivového oleje.
Komentáře
Okomentovat